Peste 20 de distribuitori de medicamente au sistat livrările către mai multe spitale din ţară, printre care şi Spitalul Judeţean din Timişoara, pentru cel puţin o lună. În acest timp, Ministerul Sănătăţii va face controale şi va stabili dacă restanţele unităţilor medicale au fost acumulate în afara bugetului. Dacă se dovedeşte a fi adevărat, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a precizat că ministerul nu va achita datoriile spitalelor. De asemenea, conform lui Bazac, obligaţiile financiare ale Spitalului Judeţean se pare că provin din angajamente efectuate peste prevederile bugetare aprobate.
O parte dintre furnizori încă mai aprovizionează unitatea medicală cu medicamente şi instrumente sanitare. “Unii dintre furnizori au sistat livrările, alţii încă mai aşteaptă. În niciun caz nu suntem în situaţia de a închide spitalul, lucru care nu se va întâmpla niciodată. Încercăm să ne descurcăm cum putem, nu avem posibilitatea de a plăti toate datoriile, dar nu sunt probleme la modul stringent. Mai plătim din cele mai vechi, ne bazăm pe negociere”, ne-a spus Florin Bîrsăşteanu, managerul Spitalului Judeţean.
Conform unei situaţii a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, Spitalul Judeţean are datorii de peste 8 milioane de lei la furnizorii de servicii medicale, acumulate în 2008 şi 2009. De asemenea, Spitalul de Copii datorează aproape 5 milioane, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Dr. Dumitru Popescu” peste 3 milioane, iar Spitalul Municipal din Lugoj aproape 2 milioane. Pe lista cu datornicii mai figurează şi Spitalul Victor Babeş, cu 650.000 de lei, spitalul din Sânnicolau cu 150.000 de lei şi cel din Buziaş cu 185.000 de lei. În total, datoriile spitalelor din Timiş se ridică la suma de aproape 21 de milioane de lei. Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii vor face controale, în perioada următoare, la spitalele din Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!