Spitalul Judetean din Timişoara pare o gaură neagră, în condiţiile în care, afirmă autorităţile sanitare din Timiş, bugetul este mai mare de la an la an, dar şi datoriile cresc. În acest moment, aceste datorii au ajuns la suma de două milioane de lei noi, deşi anul trecut Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş a avut un buget record.
„Această problemă este mai veche, pentru care noi facem diverse memorii și adresări la nivelul conducerii la Casa Națională și Ministerul Sănătății, în speranța că ele vor fi rezolvate într-un viitor apropiat. Prin această descentralizare care se dorește a fi făcută, județele limitrofe, Aradul, Carașul și Hunedoara vor ține de Casa de Asigurări de Sănătate Timiș, și sper ca prin descentralizare și fondurile aferente să rămână la nivelul județului, fonduri care vor fi alocate pacienților care vor fi tratați la nivelul județului Timiș. (…) Până în momentul de față vreau să vă spun că bugetul este același ca și anul trecut, în condițiile în care anul trecut a fost cel mai mare buget din istoria casei. Spitalul Județean acumulează în fiecare lună datorii. Acele datorii sunt în jur de 20 de miliarde, în condițiile în care valoarea de contract la Spitalul Judetean a crescut exponențial de la an la an”, a declarat Cristian Careba, preşedintele CJAS Timiș, după o şedinţă a Colegiului Prefectural.
Horia Vermeșan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Timiș, a declarat că soluția cea mai bună ar fi suportarea costurilor de către casele de asigurări de care aparțin pacienții, deoarece CJAS Timiş a ajuns să aloce aproape jumătate din fondurile de care dispune pentru tratarea pacienţilor din alte judeţe.
„Cred că ar fi normal ca banii să urmeze bolnavul. Desigur, Timișoara este un centru universitar. E normal ca într-un centru universitar să vină cazurile dificile. Nu întâmplător Spitalul Judetean, unde se face performanță, are datorii mari. Dacă nu există o bază materială bună, nu se poate face performanță. Nici nu intră în discuție să nu primim cazurile care vin din județele limitrofe, dar, trebuie înțeles, costurile legate de aceste cazuri trebuie suportate de județul care a trimis bolnavul. De obicei cazurile care se trimit, fiind cazuri foarte grele, consumă fonduri foarte mari. Sumele sunt foarte mari și depășesc 40 – 50% din total”, a spus Vermeşan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!