Această clasificare a spitalelor înseamnă, în primul rând, măsura după care ele vor primi bani pentru serviciile medicale prestate.
În prezent, Spitalul Judeţean din Timişoara are 14 specialităţi. Primele variante vehiculate, care nu sunt definitive, spun că la Clinica de pediatrie Bega ar putea fi introdusă chirurgia pediatrică şi va fi înfiinţată o noua secţie de chirurgie toracică ce ar putea fi coordonată de prof. dr. Alexandru Nicodim (actualmente la Spitalul Municipal Timişoara). Discuţiile despre oncologie şi chirugia cardiovasculară sunt încă la început.
Până la 1 iunie, spitalele româneşti vor fi clasificate în cinci categorii, în funcţie de competenţe, categoria I însemnând un nivel de competenţă foarte înalt ce corespunde profilului unui spital regional de urgenţă.
„Astăzi, în România, nu există niciun spital care să se încadreze la clasa I de competenţă foarte înaltă. Sunt 18 specialităţi care ar trebui să se regăsească într-un spital de clasa I, ceea ce arată organizarea deficitară a reţelei spitaliceşti (…) Spitalului Judeţean din Timişoara îi lipsesc patru specialităţi pentru a intra în clasa I, care necesită 18 specialităţi. Timişoara trebuie adusă la clasa I”, afirma recent ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, la Timişoara. La propunerea sa, Guvernul a aprobat Strategia naţională actualizată de raţionalizare a spitalelor pe perioada 2011-2012. Documentul prevede măsuri care privesc reorganizarea sistemului spitalicesc, o finanţare mai sustenabilă, remodelarea cererii de servicii medicale, eficientizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, dar şi o strategie coordonată pe resurse umane.
Vom reveni cu amănunte.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!