Spitalul Județean Timișoara, cel mai mare din vestul țării, are stocuri de medicamente necesare tratării pacienților Covid-19 pentru cel puțin 7 zile. Pentru unele, cum ar fi Remdesivir, conducerea unității sanitare spune că și-ar dori o cantitate mai mare.
„Putem spune că avem o situație destul de bună cu medicamentele în spital. În general, problemele pe care le-am avut în trecut și pe care, probabil, le vom întâmpina și în acest an, sunt probleme care se regăsesc la nivel național. Avem nu doar medicamentele Covid – anticorpii monoclonali, ci și medicamentele pentru complicațiile Covid”, explică managerul Spitalului Județean Timișoara, Raul Pătrașcu.
Acesta mai spune că în trecut, spitalul nu a avut stocuri suficient de mari de anticoagulante, folosite pentru pacienți și post-operator.
„Medicamentele tradiționale la care au fost probleme în trecut, nu că nu au fost destule, ci că stocurile pe care ni le-am făcut nu au fost destul de mari încât să ne confere liniște, au fost, de exemplu, anticoagulantele. Spitalul are rată mare de intervenții chirurgicale. Post-chirurgical, pacienții primesc și anticoagulante pentru a preveni complicațiile. În trecut au existat probleme la nivel național cu anticoagulantele sau, pe medicație Covid, cu Remdesivir. În prezent avem stocuri pentru ambele. Nu suntem mulțumiți, într-adevăr, de stocul de Remdesivir. Avem însă Favipiravir, avem Tocilizumab, avem anticorpi monoclonali și așteptăm, la sfârșitul lunii, să intre acele medicamente curative pentru SARS-COV-2”, transmite Pătrașcu.
Schimbarea abordării la nivel național
Pe plan național, autoritățile anunță schimbarea medicamentației pentru pacienții infectați cu coronavirus încă din etapa de evaluare. Inițial, pacienții vor primi medicamentația în centrele de evaluare care se deschid în mai multe județe din România. Aici ar putea fi puși la dispoziție anticorpi monoclonali, Paxlovid, antiviralul împotriva Covid-19 produs de Pfizer, și Molnupiravir, antiviralul produs de Merck.
Vă reamintim, în Timiș se vor deschide opt astfel de centre de evaluare: în Timișoara, la Spitalul „Victor Babeș”, Spitalul Județean, Spitalul CFR și la spitalul de campanie a Spitalului Militar de pe stadionul CFR, iar în județ se vor organiza centre de evaluare Covid-19 la Spitalul Municipal Lugoj și la spitalele orășenești Sânnicolau Mare, Jimbolia și Deta.
Ministerul Sănătății va monitoriza în permanență stocurile de medicamente – antivirale, antiinflamatorii, imunomodulatoare, anticorpi monoclonali – la nivelul tuturor spitalelor, astfel încât acestea să poată fi achiziționate rapid când sunt pe terminate.
Este important de menționat că dr. Adela Cojan, președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a spus că pacienții Covid nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru centrele de evaluare. Aici vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xpai cum, ca guvernul a spus ca “vaccinul este singura solutie”??? tratament? de ce trebuie tratament? LOL
-
La cap.
-
Simplu. Orice antiviral sau în cazul de față, ac monoclonali sau chiar inhibitorii de tirozinchinaze, trebuie și pot fi administrate doar în primele zile, până la maxim 5 zile de la apariția simptomelor. In acest caz, care nu îl prea întâlnim la pacientul român, nu vorbim de un tratament foarte eficient. De exemplu, antiviralele clasice scurtează durata bolii, nu și intensitatea ei, cu 7% dacă sunt administrate în primele 48 pană la 72 de ore de la apariția simptomelor, iar anticorpii monoclonali sau inhibitorii tki să nu ai impresia că nu pot fi periculoși sau că sunt grozav de eficienți. Doar un medic începător sau un pacient absolut naiv ar prefera tratamentele mai sus enumerate în detrimentul vaccinului. Hai să zicem că tratamentul cu anticorpi e cel mai puțin periculos. Dar aceasta are ca scop exact ceea ce prin vaccin poți dobândi profilactic, și anume prezența anticorpilor în corp. Așa simplă și reală e situația. Informează-te puțin despre tki și subclasele lor. Avestea pot fi chiar și letale prin insuficiență hepatică și nu numai.
Vezi? Ai întrebat, acum ești mai deștept. Felicitări.
Ca să te citez, “LOL”.
Pervers! Ala e apa de ploaie iar acum ar trebui sa apara noile antivirale , Molnupiravir si celalalt. Lor le trebuie Remdesivir…hmmm…aici ajung stocurile nefolosite. Probabil si numarul mare de morti de la noi tot de la protocolul cu Remdesivir si paracetamol se trage.
-
Da, nu e dovedit ca ar avea efect. Dar nici Molnupiravir nu pare cine stie ce (30% eficienta), si are efecte secundare periculoase (posibile mutatii). Fluvoxamina ar fi mai eficienta si mai sigura, dar nu prea pare bagata in seama. Asa e cand nu ai oameni de stiinta in tara
-
Probabil infecțile cu Clostridium de datorează remdesivir.