Sunt peste 260 de ani de medicină militară la Timișoara, potrivit informațiilor publicate pe siteul spitalului aflat în subordinea Ministerului Apărării Naționale. Clădirea din centrul orașului a fost finalizată în 1754, de când are și atestarea documentară. Câțiva ani mai târziu, în 1821, a fost mărită, inițial având doar parter și subsol. Ca spital militar, această instituție a existat cu 24 de ani înaintea Spitalului Universal de la Viena și cu 35 de ani înaintea Spitalului „Sf. Rochus” din Budapesta.
În 5 februarie 1847, în Spitalul Militar Timișoara a fost efectuată prima anestezie generală cu eter din România, la 112 zile după ce o astfel de anestezie s-a făcut în lume. Așadar, vorbim despre un spital cu o istorie impresionantă, dar cei responsabili de el nu-și amintesc când a avut parte de ultima reabilitare.
Un lucru este cert însă: Ministerul Apărării Naționale nu va da niciodată unitatea medicală altei instituții. Sunt promise însă investiții serioase, chiar de anul acesta, în Spitalul Cinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara.
„Niciodată Ministerul Apărării Naționale nu va da vreo unitate medicală către altă entitate. Mai mult, investim la Timișoara și investim mult în Spitalul Militar Timișoara. Am solicitat colegilor mei să-mi prezinte nevoile ce țin de dotări și de încadrare, lucrul acesta s-a și întâmplat, nu am reușit să mă uit peste date. Am reușit și am aprobat în ședința de guvern memorandumul cu 6.400 de posturi pe care Ministerul Apărării Naționale le va ocupa anul acesta, din care 400 sunt numai de medici. Și, prin urmare, am solicitat Spitalului Militar din Timișoara să facă o analiză extrem de riguroasă și să ne comunice tot ce au nevoie astfel încât spitalul să fie 24 din 24 funcțional, cu linie de gardă 24 din 24, cu posibilitate de funcționare în blocul operator 24 din 24, adică un spital militar regional așa cum trebuie să fie Spitalul Militar din Timișoara. Acesta este parcursul, nu doar că investim în infrastructură, adică în reabilitarea clădirii, dar angajăm și dăm drumul la treabă în condițiile cele mai bune cu putință”, a explicat Mihai Fifor, la Timișoara.
Așadar, cei care se ocupă de Spitalul Militar din Timișoara au prezentat deja o analiză ministrului Apărării Naționale, dar acesta nu a avut timp să se uite peste ea, deși știa că vine la Timișoara. Nu știe nici când s-a făcut ultima investiție, dar dă asigurări că se intervine chiar de anul acesta. Măcar cu un proiect și cu câteva lucrări extrem de necesare.
„Anul acesta putem să încadrăm deja. Nu știu când s-a făcut ultima investiție, dar știu ce vrem să facem noi. În momentul de față se face expertizare ca să știm exact ce este nevoie, mă refer la partea de infrastructură, și se face proiectarea pentru reabilitare, asta însemnând consolidare, dacă este nevoie, și modernizare a clădirii. Este o clădire care are nevoie de o intervenție foarte serioasă, nu doar de vopsitul fațadei. Facem lucrul acesta, pentru că ne aliniem și noi eforturilor municipalității de pregătire pentru Capitală Culturală Europeană, dar spitalul are nevoie de mai mult. Schimbăm anul acesta învelitoarea, intervenim ca să nu mai fie infiltrații de apă, repet, aștept să văd ce solicitări sunt pe partea de echipament medical. Așa cum am spus și la Cluj, spun și la Timișoara, că aștept de la colegii mei medici să îmi spună ce le trebuie ca la Timișoara să existe acel ceva pe care nu îl are niciun alt spital din această țară, astfel încât un om să spună «mă duc la Timișoara la Spitalul Militar, nu la Spitalul Județean». O să vedeți că lucrurile acestea se întâmplă, dar niciodată nu va vedea Consiliul Județean Timiș Spitalul Militar de la Timișoara”, a mai spus ministrul Apărării.
În prezent, Spitalul Cinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara asigură servicii medicale pentru toți asigurații sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională, personal militar și civil, membrii familiilor acestora, pensionari militari și veterani de război din județele Timiș, Arad, Bihor și Caraș-Severin, dar și pentru alte categorii de asigurați. În spital se desfăşoară și activități de învăţământ, de cercetare ştiinţifică medicală şi de educaţie medicală continuă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!