Teoretic, proiectul „Spitalul Nostru” își propune „îmbunătățirea atitudinii și comunicării între medici, pacienți și comunitate, precum și modernizarea infrastructurii și dotării cu echipamente de ultimă generație care să sporească calitatea serviciilor și eficacitatea personalului medical”. În plus, vor fi și acțiuni de responsabilizare socială.
Marți, 29 august, Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean Timișoara, și Florica Chiriță, președintele CCIAT, au semnat și acordul de parteneriat. Urmează, acum, acțiuni de lobby la nivel guvernamental, conferințe cu tematici specifice, conferințe de presă, seminarii de educație medicală, caravane de informare. CCIAT a transmis deja spre firme o „invitație la solidaritate” de implicare activă în proiect. Firmele care vor lua parte la această acțiune vor primi o serie de beneficii. Mai exact, reprezentanții spitalului promit:
-
Transparența totală în ceea ce privește suportul obținut;
-
Garanția unor îmbunătățiri vizibile și ale unor rezultate pozitive evidente;
-
Oferirea unor sesiuni sistematice de educație medicală partenerilor (cursuri de resuscitare și prim-ajutor cu certificare a calității de salvator, educație sanitară, etc.);
-
Organizarea de caravane medicale pentru evaluarea stării de sănătate a oamenilor din grupuri vulnerabile.
„Dacă vorbim despre sănătate, fiecare are o strângere de inimă. Ne dorim acest lucru. Așa cum spuneam de anul trecut, punem accent pe sănătate. Dacă până în momentul acesta am organizat două seminarii în parteneriat cu Camera Italiană pentru România, unde au fost prezentate cele mai perfecționate echipamente pentru kinetoterapie. Am mai avut 10 directori de spitale prezenți la cel mai mare forum global de medicină, în Irlanda, datorită parteneriatului cu Ambasada Irlandei, la Dublin, gratuit.
Proiectul este deosebit. De la prima frază pe care a spus-o domnul profesor, am spus da. Proiectul își propune să îmbunătățească comunicarea dintre medici, pacienți și comunitate, să rezolve probleme de infrastructură. Rolul nostru este de a fi liantul între comunitatea de afaceri și spitalul și medicii din spital. Prin organizarea de evenimente, caravane, seminarii, prin organizarea acțiunilor în care putem sta față în față cu mediul de afaceri, unde conducerea spitalului poate să explice ceea ce își dorește pentru spital”, a declarat Florica Chiriță, președintele CCIAT.
Spitalul are nevoie de consumabile și programe software
Dorel Săndesc, managerului Spitalului Județean Timișoara, a vorbit, pe de altă parte, de schimbările făcute în ultimii ani în unitățile sanitare din România, inclusiv prin implicarea sa și a Asociației pentru ATI „Aurel Mogoșeanu”, pe care tot el a înființat-o.
„Când m-am întors din diversele deplasări din străinătate, la începutul meseriei, unul din gândurile principale a fost să încercăm să schimbăm ceva. Am simțit că pot să schimb ceva, (…) Cu un grup de colegi ne-am gândit «Ce să facem de mâine?». Am început spălând pacienții, (…) apoi am schimbat paturile, pereții, toaletele. Unii oameni veniți la cei dragi ne-au văzut spălând o toaletă, a spus «Vă cumpăr eu o toaletă nouă», altul a pus gresie și faianță. Apoi am făcut o fundație, s-au alăturat Kempes de la Cargo, Cristi Minculescu și alții, au făcut concerte caritabile, și bulgărele a crescut și am început schimbarea. De acolo totul a devenit un fel de perpetum mobile. (…)
Am preluat acest spital cu funcția de manager, nu mi-am dorit-o deloc, dar a fost ca o relație cu un pacient care strigă după ajutor. Acest pacient este unul special, îi datorez foarte mult, sunt unde sunt tocmai din cauza acestui «pacient». Am venit la doamna Chiriță să îi propun un proiect de implicare a mediului de afaceri, în care să colaborăm, ceva bilateral, nu doar cerem. Să colaborăm și să fim mulțumiți ambele părți. (…) Da, din partea noastră vom oferi transparență totală, vom arată cum dorim să folosim ajutorul, vom încerca și vom face tot ce putem să ameliorăm comunicarea cu comunitatea, avem la fel de mult de făcut ca pe partea de investiții”, a declarat managerul Spitalului Județean Timișoara.
Conștient că, probabil, majoritatea celor interesați de a ajuta spitalul se gândesc la clasicele plăcuțe montate pe ziduri a căror construcție a fost făcută prin sponsorizare, Săndesc a spus că primele necesități sunt „lucruri simple”: în primul rând, consumabile precum echipamente de protecție sau medicamente. Ar mai fi nevoie, de exemplu, și de software care să lărgească capacitățile aparaturii din spital.
Reprezentanții CCIAT și ai SCJUT doresc să lărgească proiectul „Spitalul nostru” și în celelalte unități sanitare din Timișoara. În ceea ce privește antreprenorii, managerul spitalului va dori să le atragă atenția acestora printr-o scurtă prezentare făcută la „Topul firmelor”, eveniment organizat la finalul lui octombrie de CCIAT. Urmează apoi prezentări mai largi, discuții în particular cu fiecare, iar la finalul anului vor fi prezentate și primele rezultate. Reprezentanții CCIAT nu exclud și o eventuală viitoare implicare internațională, prin promovarea acțiunii și către partenerii din străinătate.
Trimite articolul
XMilogilor,voi astia ,,ingerii in alb,, nu va ajunge cat furati? Nu ajunge ca platim de ne cocosam CAS si TVA si taxe pe orice?Mai vreti sa va si donam?
NU va dau ma nimic.Ca in schimbul banilor mei dati pe contributii primesc de la oi numai dispret,nesimtire si o incompetenta strigatoare la cer…
-
Frumos si cinstit ar fi sa spuneti concret daca ati avut o nemultumire. Altfel lucrurile raman la fel.