Dintr-un club sportiv școlar direct în bar
Situație aberantă în Timișoara, la un Club Sportiv Școlar, unde nu doar că se poate bea bere la terasă, ci se și pot pune pariuri sportive. Pe un teren închiriat de o firmă privată de la o instituție publică.
Conform legislației valabile în momentul de față, cluburile sportive școlare sunt administrate de Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare de pe raza unde ele funcționează ca unități de învățământ pentru activități extrașcolare.
În această situație este și Clubul Sportiv Școlar (CSS) Bega, din zona Dacia din Timișoara, în curtea căruia se află un bar cu pariuri sportive, fără aviz de construire și care nu deține acord de funcționare. Acesta a luat forma unei construcții anexe bazei sportive.
Mai mult decât atât, vizavi de CSS Bega se află Grădinița cu Program Prelungit nr. 26, iar la distanță de nici două minute Școala Gimnazială nr. 18.
Situația trenează de cca. 20 de ani. Dincolo de sesizări, plângeri și amenzi, nu s-a făcut niciodată nimic concret pentru ca acest local din curtea clubului sportiv destinat elevilor să fie închis definitiv. Inspectorul școlar general din Timiș spune că va merge mai departe în instanță.
„Știm situația aceasta. Noi am făcut toate demersurile. Am făcut plângeri penale, am făcut sesizări la Inspectoratul de Stat în Construcții, la Ministerul Educației, la Poliția Economică, la Poliție, la Primăria Timișoara. Ne ocupăm de luni de zile să închidem acel bar, doar că proprietarul acelui bar este și proprietarul unui teren din interiorul clubului sportiv, tot ilegal luat. […] Am fost la fața locului, am făcut poze, am sesizat toate autoritățile, cu excepția DNA-ului. Semnatarii acelor contracte de închiriere, pentru ca el să intre pe terenul de sport, inspectorii generali de la vremea respectivă, de acum aproape 20 de ani, doi dintre ei au murit, iar ceilalți s-au pensionat. Eu am cerut și Corpul de Control al Ministrului. Până se va termina procesul este posibil să dureze, dar vom merge în instanță. Eu sper să reușim așa, am luat o echipă de avocați și facem tot ceea ce este posibil”, a explicat pentru Tion Aura Danielescu, inspectorul școlar general în Timiș.
Zece amenzi într-un singur an
În perioada 2022-2023, barul respectiv a primit nu mai puțin de 10 amenzi de la Poliția Locală Timișoara (PLT). Sancțiunile, cu o valoare cuprinsă între 400 și 2.500 de lei, au fost date pentru neasigurarea colectării deșeurilor în mod corespunzător, comercializarea de produse și servicii altele decât cele înscrise în autorizație, neavizare acord de funcționare sau lipsă acord terasă.
Valoarea totală a amenzilor se apropie de 10.000 de lei, însă în pofida acestora, barul cu pariuri sportive își continuă nestingherit activitatea.
„Polițiștii locali au efectuat verificări, aplicând la societatea menționată un număr de 10 sancțiuni între 400 și 2.500 de lei, în intervalul 2022-2023, conform HCL 4/2022, OG 99/2000, HCL 251/2022, HCL 371/2007 și HCL 28/2023, pentru neasigurarea colectării deșeurilor în mod corespunzător, comercializarea de produse si servicii altele decât cele înscrise în autorizație, neavizare acord de funcționare, lipsă acord terasă”, au transmis pentru Tion reprezentanții Poliției Locale Timișoara.
Totuși, activitatea de pariuri și jocuri de noroc nu impune autorizarea de către Primăria Timișoara, iar poliția locală nu are competența de a sancționa eventualele abateri de la lege.
Zona Dacia, împânzită de săli de jocuri de noroc
În zona Dacia, unde se află și CSS Bega, la pachet cu localul unde se pot pune pariuri sportive, la distanțe foarte mici de diverse unități de învățământ – școli, grădinițe – sunt foarte multe săli de jocuri de noroc și pariuri sportive.
În momentul de față, legea spune că minorii nu au voie în localuri cu jocuri de noroc, dar dacă aceasta va fi modificată, astfel de baruri nu vor mai putea funcționa deloc în apropierea școlilor.
OUG nr. 77 din 24 iunie 2009, care reglementează activitatea de jocuri de noroc, prevede ca spațiile unde se desfășoară astfel de activități să nu fie situate „în incinta unui așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia […] în mod excepțional se admite organizarea de jocuri de noroc în cinematografe, săli de spectacole, săli de sport, case de cultură și altele de acest fel, cu condiția să fie asigurate cumulativ următoarele condiții: acces separat pentru jucători, să nu fie deranjate în vreun fel celelalte activități și să poată fi restricționat total accesul minorilor”.
În martie 2023, Senatul a adoptat un proiect care vizează modificarea OUG nr. 77/2009, încât toate spațiile destinate jocurilor de noroc să fie interzise pe o distanță de 300 de metri pietonali față de unitățile și instituțiile de învățământ și locurile de joacă pentru copii.
„De fapt, în România reclamele la jocurile de noroc au inundat spațiul public, atât în mediul virtual, pe canalele de televiziune, cât și în localități sau pe marginea drumurilor naționale. […] Taxarea trebuie dublată de măsuri concrete pentru protejarea categoriei celei mai sensibile la mirajul unor câștiguri financiare imediate, minorii. Mediatizarea problemelor generate de dependența jocurilor de noroc arată nu doar slaba reglementare de care are parte fenomenul, dar și incapacitatea instituțiilor responsabile de a gestiona coerent necesitățile populației […] În aceste condiții, prin prezenta propunere legislativă este vizată restricționarea amplasării de mijloace publicitare în spațiile publice în care copiii au acces nerestricționat, cum ar fi reclamele stradale, panourile luminoase sau materialele publicitare de pe clădiri”, se arată în expunerea de motive.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz, Camera Deputaților fiind forul decizional. Proiectul de lege se află în procedură de urgență în Parlament.
România vs. Belgia
Din 1 iulie, Belgia a decis să interzică orice fel de publicitate la jocurile de noroc, pentru a gestiona și reduce dependența de acestea și datoriile acumulate din cauza ei, relatează Euronews.
Astfel, din vară, aici nu vor mai fi difuzate spoturi publicitare cu jocuri de noroc la televizor, nici pe rețelele de socializare și nu vor mai apărea reclame nici pe panourile publicitare stradale.
Potrivit unui sondaj realizat de TGM Sports Betting, se estimează că aproape 25% din populația belgiană a jucat la pariuri sportive în perioada octombrie 2021-2022.
Vincent van Quickenborne, ministrul belgian al Justiției, a explicat că măsura este necesară pentru a pune capăt banalizării și normalizării jocurilor de noroc.
Între timp, în România, deși a existat un proiect de lege care prevedea interzicerea reclamelor la jocurile de noroc, acesta a fost modificat integral de senatori, în urma unor amendamente făcute de PNL prin care pot fi difuzate în continuare spoturi publicitare la televizor sau radio noaptea. Sunt permise și reclamele stradale, pe o suprafață de maxim 30 mp.
La nivel european nu există o legislație care să reglementeze jocurile de noroc sau reclamele la acestea. Acestea abordează în general una din cele trei direcții generale în privința publicității la jocurile de noroc: restricția totală, restricția parțială sau absența oricărei restricții.
„Măsurile luate în privința publicității la jocurile de noroc sunt direct proporționale cu gradul de dezvoltare a sistemului de educație […] Situația României în privința pregătirii copiilor pentru integrarea în societate la finalizarea studiilor este notorie, iar reglementarea actuală a publicității la jocurile de noroc nu reflectă nivelul de protecție pe care statul este dator să-l asigure minorului în contextul dezvoltării sale în interiorul sistemului public”, se mai arată în propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.
foto: Tion
Trimite articolul
XE fain la fotbal acolo si dupa o bere.
E terenul luat de Velcea, un notoriu țepar, inclusiv printre foștii colegi, un obraz gros și cu mari înclinații spre aranjamente în așa fel încât să fie bine pentru toată lumea.
Nu are autorizație? Puneți stâlpi sau gardsa nu mai poata avea acces și sa va dea in judecată. Sa vadă și el cum e pana se da o sentință.