Mișcarea de înot masters implică adulți care practică acest sport că amatori, participarea, în sine, fiind mai importantă decât rezultatele. Sportivii concurează pe grupe de vîrstă: 25-29, 30-34, 35-39, şi în continuare cu categorii de 5 ani, ultima categorie incluzînd orice vârstă peste 100 de ani. Cei mai vârstinici participanți au fost Anca Mitrofan (68 ani), la femei, și Tică Tănase (88 ani), la bărbați, ambii din Brașov.
În România, istoria înotului masters începe doar din 2007, prima ediție a campionatului național de înot masters a având loc în 2011.
Echipa Clubului de Înot Masters Timișoara a fost formată din Mihai Liseţchi (grupa de vârstă 50+), Nori Tartă (50+) și Ildiko Talinga (50+). În total, clubul a ocupat 12 locuri pe podium la campionatul național la înot masters, după cum urmează: 7 locuri întâi: Liseţchi – 4, Talinga - 2, Tartă - 1; 2 locuri doi: Liseţchi -1, Talinga - 1, 3 locuri trei: Liseţchi -1, Talinga - 1, Tartă – 1
Nori Tartă a început să practice înotul masters acum jumătate de an, fără să fi făcut înot de performanță anterior. Fiind la prima ei participare la campionatul național, performanță ei de a obține un titlu național este cu atât mai meritorie. Întrebată ce impresie i-a lăsat participarea la acest eveniment, Nori a răspuns: „Mi-a plăcut, a fost o participare numeroasă, o bună organizare și o atmosferă extraordinară!”
Decanul de vârstă al evenimentului a fost Tică Tănase. Întrebat de ce practică înotul a răspuns: „Pentru sănătate!”. El înoată cu regularitate de circa 15 ani, de când a fost mai degrevat de sarcinile profesionale. Mai mult decât atât, declară că: „În ulimii ani înot câte o oră, de 5-6 ori pe săptămână. Sunt un luptător împotrivă lui „nu se poate!” și „nu pot!”, a declarat sportivul de 88 de ani
Clubul de Înot Masters Timișoara reunește persoane care au împlinit vîrsta de 18 ani și care au că pasiune înotul, printre ei numarindu-se foști sportivi de performanță, precum și persoane care nu au practicat niciodată înotul de performanță. Inițiativă promovează practicarea activității sportive de către adulți, în general, vizînd, în același timp, atât păstrarea stării de sănătate, cât și îmbunătățirea capacității sportive a practicanților.
Citiți principiile noastre de moderare aici!