Două anexe din sunt foarte importante în acest caz: anexa 6 din noua lege, cea cu modelul de adeverință care trebuie completată de fostul angajator sau de societate care se îngrijește de arhiva acestuia, și anexa 14 din normele de aplicare, care prezintă lista sporurilor eligibile pentru a fi trecute în cererea de recalculare.
„A început recalcularea – «mica recalculare», cum îi spunem noi – și care are un efect destul de, să zicem, negativ în zona celor care trebuie să plătească aceste adeverințe la societățile de arhivă sau la organizațiile care au arhivele fostelor societăți din întreprindere, externalizate, din Timiș sau din alte județe.
Este foarte important ca oamenii să înțeleagă ce conține anexa 14, ce sporuri sunt acordate înainte de a plăti la firmele de arhivare, să știe exact ce sporuri cer. Este foarte important: dacă cer sporul de noapte sau sporul de vechime, care a fost acordat anterior (…) , ei vor plăti o sumă care nu le va ajuta”, a declarat Cristian Mircea, directorul executiv al Casei de Pensii Timiș.
Noua lege se aplică de la 1 septembrie, însă cererile de recalculare pot fi depuse oricând. În cazul unei creșteri de pensie, aceasta se va aplica din luna următoare soluționării cererii.
„Cei care nu au încredere, să depună o cerere de recalculare”
Noua lege prevede că, pentru perioadele de după aprilie 2001 nu sunt necesare documente justificative pentru veniturile nepermanente, deoarece aceste informații sunt deja stocate în bazele de date electronice. Tocmai de aceea, a atras atenția directorul, cei care plătesc pentru a le obține, o fac inutil. La fel, însă, ar putea plăti inutil și cei care le-au depus deja, dar cererile fie le-au fost refuzate de comisia de contestații, fie au pierdut în instanță.
„Cei care au avut sporuri de acest tip nepermanent, pe vechea lege, dar le-au adus la noi când exista Comisia de Contestații – s-au judecat pentru aceste lucruri cu Comisia de contestații sau au mers în instanță, unii au câștigat și au fost acordate acelora – nu mai au pentru ce să readucă aceste adeverințe, chiar și cei au pierdut procesul, în instanță sau la comisia de contestații.
Să știe că au în dosar aceste adeverințe și vor fi valorificate și nu mai este necesar să le aducă din nou, chiar dacă au pierdut, pentru că au pierdut la vremea respectivă pe o legislație anterioară. Acum vorbim de o nouă lege da care spune că se valorifică. Și dacă spune că se valorifică, automat le vom valorifica.
Pentru cei care sunt neîncrezători, cei care știu că au adus aceste adeverințe, dar nu au certitudinea că noi le vom valorifica, nu este nicio problemă, pot să depună o cerere de recalculare, fără niciun fel de problemă. Le dăm răspuns”, a mai declarat directorul executiv.
Acesta a cerut atenție și la ștampila pusă pe documente. Deși există o lege care prevede că aceasta nu mai este obligatorie, noua Lege a Pensiilor stipulează că este nevoie de ea pe documente, astfel că adeverințele obținute de la societăți care nu o mai folosesc trebuie să conțină și o propoziție care precizează acest lucru.
Sporurile eligibile
Anexa 14 prevede aproximativ 30 de sporuri permanente și opt sporuri nepermanente care nu erau luate în considerare pe vechea lege, dar vor fi de acum încolo, pe cea nouă. Adeverința din Anexa 6 – disponibilă AICI – trebuie completată și depusă la Casa Județean de Pensii doar pentru cele nepermanente, pentru celelalte nefiind nevoie.
Mai exact, veniturile nepermanente, pentru care trebuie adeverință, ar fi:
• formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
• premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
• recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
• al treisprezecelea salariu;
• formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
• sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
• indemnizaţiile de muncă nenormată;
• alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.
Lista sporurilor permanente care acum intră la recalculare – dar pentru care nu este nevoie de adeverință – este ceva mai stufoasă și poate fi consultată AICI.
Alte detalii despre recalcularea pensiilor puteți citi în materialele dedicate conferințelor de presă din ultimele săptămâni ale Casei Județene de Pensii Timiș, AICI și AICI.
Trimite articolul
XCine a iesit atunci la pensie acuma este rece s-au nu-i mai trebuie nimic.
Tovarasii judecatori parlanentari la 5000 ieuroni pe luna sfideaza toata Romanika.
Și dacă arhiva a luat foc se duce pe sfarla cei 14 ani ai mei de acord global.DAR DE ASEMENEA CAZURI NU VORBESTE NIMENI
As vrea să știu cine ????? ,le dă voie deținătorilor de arhive să ceară o sumă atât de mare pentru o adeverință și să ne jupoaie.Exemplu SC Montero Group Srl Galați Str Dogăriei 129 Depozit de arhivare ??????