Unul dintre proiecte prin care municipalitatea se implică în dezvoltarea învățământului liceal, profesional și dual este TOP – „Training opportunity for profession”, depus de Inspectoratul Școlar Județean în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de aproape două milioane de lei, fiind implicate trei școli. În cadrul acestuia, se urmărește să se încheie minim 33 de parteneriate/convenții între cele trei unități școlare partenere și partenerii de practică, pentru ca 185 de elevi să fie pregătiți pentru piața muncii.
Aceste școli sunt: Liceul Tehnologic Transporturi Auto, care primește peste 350.000 de lei, Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti” va avea un buget de peste 300.000 de lei și Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu” va avea un buget de peste 420.000 de lei. Vor fi stagii de pregătire în mai multe domenii, cum ar fi: mecanic auto, tinichigiu-vopsitor auto, mecanic auto, pregătire în comerț, turism și alimentație. Școlile vor primi și ustensile și dotări necesare pentru a pune în practică stagiile de pregătire.
Un alt proiect depus de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, tot pentru pregătirea meseriașilor, este „Internship pentru o carieră profesională de succes”, în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, beneficiari fiind 183 de elevi. Valoarea proiectului este de peste 2 milioane de lei și se va desfășura la Liceul Tehnologic „Azur”, care va avea buget de peste 200.000 de lei, și Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”, cu buget de peste 816.000 de lei. Activitățile cuprinse sunt: stagii de pregătire practică-calificare operator fabricarea și prelucrarea polimerilor sau tehnician pentru ecolog și protecția calității mediului, stagii de pregătire practică învățământ dual-electrician aparate și echipamente electrice, electromecanic utilaje și instalații industriale sau operator mașini cu comandă numerică.
Suma totală a contribuției de la bugetul local pentru cele cinci școli implicate în cele două proiecte este 278.416,56 lei, restul sumelor fiind din bugetul fiecărei unități de învățământ.
„De asemenea, primăria suportă și costul cazării și cantinei pentru elevii din clasele profesionale/duale din 10 școli timișorene, finanțarea fiind de 600.000 de lei pe an de la bugetul local”, mai transmit reprezentanții PMT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!