Subiectul magazinelor de etnobotanice, abordat intens de autorităţile centrale şi locale, este delicat pentru că orice hotărâre ar fi adoptată aceasta trebuie să corespundă legii pentru a putea fi pusă în aplicare şi pentru a nu lăsa loc de interpretări şi contestaţii.
Proiectul de hotărâre privind reglementarea comercializării plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope a fost iniţiat de grupul aleşilor locali ai PDL, fiind prezentat recent de consilierul Ştefan Sandu.
Se doreşte promovarea unei hotărâri de consiliu local prin care să se interzică, pe raza municipiului Timişoara, comercializarea, depozitarea, fabricarea, distribuţia, detinerea, oferirea, transmiterea, achiziţionarea, producerea, intermedierea şi utilizarea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, de orice fel şi indiferent de regimul juridic reglementat de legislaţia în vigoare. Interdicţia ar urma să se aplice şi în cazul oricăror derivaţi, compuşi sau amestecuri conţinând una sau mai multe plante si substanţe stupefiante sau psihotrope. Nerespectarea acestor prevederi ar urma să constituie contravenţie şi să se sancţioneze cu amendă între 5.000 şi 10.000 de lei, agentul constatator putând să dispună şi confiscarea produselor etnobotanice pentru distrugere, precum şi a veniturilor realizate din comercializarea ilicită. Poliţiştii comunitari ar urma să urmărească aceşti comercianţi.
Fara produse etnobotanice langa scoli
Cel de-al doilea proiect de hotărâre se referă la condiţiile de amplasare a punctelor de comercializare a plantelor, substanţelor şi preparatelor etnobotanice stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, altele decât cele ale căror regim juridic este reglementat prin legislaţia în vigoare, şi a fost elaborat de consilierul local PNŢCD Corado Toader.
Prin acest proiect se interzice amplasarea punctelor de comercializare a plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, de orice fel, care aduc atingere sau pun viaţa în pericol şi sănătatea populaţiei, ordinea şi liniştea publică, altele decât cele al căror regim este reglementat prin legislaţia în vigoare, pe o rază de 1.000 de metri în jurul unităţilor de învăţământ şi a altor spaţii destinate procesului de învăţământ, a unităţilor de cercetare ştiinţifică, a bibliotecilor, căminelor, internatelor şi cantinelor, a caselor de cultură ale studenţilor, caselor corpului didactic, caselor universitare, taberelor şcolare, bazelor şi complexurilor cultural-sportive, palatelor şi cluburilor copiilor şi elevilor.
În zece zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri, persoanele fizice şi/sau juridice din Timişoara care comercializează deţin şi/ sau distribuie astfel de plante, substanţe şi preparate ar fi obligate să le distrugă. Iar cine nu respectă aceste prevederi ar urma să primească o amendă între 2.000 şi 2.500 de lei, putând fi propuse, după caz, şi alte sancţiuni complementare, de exemplu confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţii, suspendarea sau anularea, după caz, a avizului, acordului sau a autorizaţiei de exercitare a activităţii, închiderea unităţii etc.
Prin ambele proiecte se prevede sesizarea organelor de urmărire penală în cazul în care se întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni.
Dezbaterea publică pe marginea celor două proiecte va fi organizată miercuri, 15 decembrie 2010, începând cu ora 12, în sala de consiliu a Primăriei Timişoara.
La discuţii poate participa toată lumea care este interesată de subiect, proiectele urmând să fie supuse apoi la vot în plenul Consiliului Local Timişoara.
A. S.
Peste 150 de persoane au ajuns la spital, in 2010, din cauza produselor etnobotanice, in Timis
Autoritatile din Timis se mobilizeaza pentru interzicerea magazinelor de etnobotanice
Alesii PDL vor sa interzica magazinele de vise din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!