Sri Lanka, în traducere Insula Splendidă, cu numele ei colonial Ceylon – nume pe care l-a și împrumutat unuia dintre cele mai vestite ceaiuri din lume – este surprinzătoare pentru oricine îi calcă malurile scăldate de Oceanul Indian, se aventurează pe dealurile de un verde ireal sau intră în templele sale. De la orașe pline de culoare, temple ridicate cu mii de ani în urmă, masaje și tratamente Ayurvedice, cultura și arhitectura asiatică cu influențe coloniale olandeze și portugheze, experiențe culinare inedite și până la jeep safari în jungla – Parc Național în care merg agale turme de elefanți – toate sunt experiențe pe care orice european le poate trăi aici la intensitate maximă.
Un sejur în Sri Lanka trebuie să cuprindă o oprire la Negombo, oraș tradițional pescăresc scăldat de Oceanul Indian, care atrage vizitatorii prin plajele sale largi, cu nisip fin, portocaliu, dar și prin piețele tradiționale de pește. Diminețile sunt spectaculoase în laguna Negombo, când pescarii se întorc la țărm cu captura zilei, în ambarcațiuni speciale tip canoe–oruwa, cum le spun băștinașii; oruwa este realizată prin sculptarea dintr-o singură bucată imensă de lemn, iar o plimbare pe mare cu acest tip tradițional de barcă este o plăcere autentică.
Despre Sigiriya, care, pentru o perioadă, în Evul Mediu, a fost capitala insulei, legenda spune că a existat un prinț din antichitate, nevoit să se refugieze după ce și-a asasinat tatăl, din dorința de a prelua tronul. Refugiul i-a fost propriul palat de relaxare, pe care l-a transformat în fortăreață pentru a se apăra de răzbunarea fratelui său. Într-adevăr, spectaculoasa citadelă Sigiriya, ridicată pe o rocă imensă, este impunătoare și pare impenetrabilă, de pe câmpia care se întinde la baza ei. În interior se găsesc impresionante fresce legate de acea perioadă. Impresia dramatică pe care o face asupra vizitatorului acest sit arheologic din secolul al V-lea, îl face să fie unul dintre punctele de atracție majore ale țării.
Vegetație luxuriantă și arhitectură tradițională
Polonnaruwa este locul unde se poate admira atât vegetația luxuriantă, cât și arhitectura tradițională asiatică. Polonnaruwa a fost a doua capitală antică a Sri Lanka și este inclusă în Patrimoniului Mondial UNESCO, datorită edificiilor bine păstrate, cum ar fi: ruinele Palatului Regal, Gal Viharaya, cele 3 statui splendide ale lui Buddha sculptate în granit, spectaculoasa sală de audiențe, Lotus Bath – cu cele 7 fântâni în formă de lotus, statuia Polonnaruwa (secolul al XII-lea) și rezervorul lacului artificial Parakrama Samudra, construit de regele Parakramabahu cel mare.
La numai o oră distanță, se află Parcul Național Minneriya, unde se poate experimenta un jeep safari pentru a admira viața sălbatică. Acesta este unul dintre cele mai recomandate parcuri din Sri Lanka pentru a vedea elefanți sălbatici, dar și leoparzi, cerbi, maimuțe – inclusiv langurul cu față violet și maimuța asiatică macaque, 9 specii de amfibiene, dintre care unele endemice, 160 de specii de păsări si peste 78 de specii de fluturi. Parcul acoperă în total o suprafață de 8.890 de hectare.
Dambulla este un sit al Patrimoniului Unesco și este cel mai impresionant templu-peșteră din Sri Lanka. Complexul de cinci peșteri cu peste 2000 de metri pătrați de pereți și plafoane pictate este cea mai mare suprafață de tablouri rupestre din lume. Peșterile conțin peste 150 de imagini ale lui Buddha.
Grădinile Botanice Regale din Peradeniya sunt considerate, pe drept cuvânt, una dintre cele mai frumoase și cuprinzătoare grădini botanice din Asia. Inițiată în 1374 ca o grădină de agrement a Regilor din Gampola și Kandy, grădina găzduiește în prezent mai mult de 4.000 de specii de copaci și plante, unele rare și endemice, precum și flora din lumea tropicală.
Colombo este centrul comercial și de afaceri al insulei, iar noua capitală este Sri Jayawardhanapura Kotte, la numai câțiva kilometri distanță. Mic port maritim, Colombo a început să se dezvolte odată cu sosirea portughezilor în 1505, iar dezvoltarea acestuia ca un important port a avut loc în perioada britanică. Colombo a devenit capitala Sri Lanka în 1815, după ce Kandyan Kingdom a fost cedată britanicilor. Urme ale clădirilor din perioada guvernării portugheze, olandeze și britanice se găsesc în fiecare zonă a orașului.
Relaxare în paradisul Insulelor Maldive
Pentru a îmbina experiența culturală, arheologică unică cu momentele de relaxare și o plajă, Agenția de Turism Ultramarin vă propune, în cadrul aceleiași excursii, să petreceți câteva zile în splendidele insule Maldive. Aici veți găsi peisaje de o frumusețe aproape nepământeană: o palmă de pământ în mijlocul oceanului, umbrită de palmierii care vin până aproape de valuri, nisip alb și fin, locuri de cazare sub formă de căsuțe construite pe malul oceanului sau chiar deasupra apei, bancuri de corali, scufundări sau SPA. Maldive este formată dintr-o salbă de mici insule cu nisip alb și apă turcoaz, iar în acest ținut paradisiac noi am ales insula care și-a revendicat numele de “Paradise Island”. În resortul de 5*, cazarea în bungalouri pe malul oceanului și masajele ayurvedice completează experiența de relaxare și abandonare totală.
Toate acestea pot fi trăite într-o singură excursie plină de aventură și relaxare, însoțiți de un ghid specializat, în perioada 2 – 13 aprilie 2020. Iar dacă vă grăbiți, până în 30 noiembrie beneficiați de tarifele Early Booking! Mai multe informații puteți găsi aici: https://www.ultramarintm.ro/oferta/sri-lanka-maldive
(43628)
Citiți principiile noastre de moderare aici!