Echipa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara a avut parte de o vară activă. În cursul lunii august, actorii au participat, timp de o săptămână, la tradiționalul workshop de mișcare, ținut în acest an de o discipolă a marelui regizor polonez Jerzy Grotowski, Katharina Seyferth. Au urmat, la finele lunii, Zilele Sportive, care i-au antrenat pe actorii Teatrului în competiții de ping-pong, atletism sau fotbal.
Reîncărcat cu energii proaspete, odată cu începutul lunii septembrie, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” a dat oficial startul stagiunii 2014/2015. La debutul noii stagiuni, trupa Teatrului Maghiar s-a îmbogățit cu patru absolvenţi ai facultăţilor de teatru din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş: Simó Emese, Puzsa Patrícia, Csata Zsolt şi Molnár Bence, precum și cu doi tineri artiști păpuşari: Nagy Dóra şi Szilasi Eszter.
În noua stagiune, scena Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” va găzdui spectacole regizate de nume cu greutate ale dramaturgiei din Europa Centrală și de Est. „Vom începe cu un spectacol pus în scenă de regizorul Silviu Purcărete, cu scenografia lui Dragoş Buhagiar. Este vorba despre o coproducţie cu Teatrul German, unde vom împărţi în mod egal totul, atât financiar cât şi artistic. Nu am cunoştinţe să fi existat ceva similar în istoria celor două teatre”, susține Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar.
Katarzyna Raduszyńska, din Polonia, va semna următorul spectacol, în dublă calitate de regizor şi scenarist. Spectacolul va avea un subiect specific est-european, cu personaje alegorice, iar muzica va fi compusă de Cári Tibor. Numele regizorului sârb Kokan Mladenović este deja cunoscut iubitorilor de teatru din Timişoara și din regiune, unde a montat spectacole remarcabile, cu un mesaj puternic, curajos şi de multe ori incomod la adresa puterii. El va pune în scenă un text clasic, în cheia specifică ”marca Kokan Mladenović”.
Un alt proiect incitant va cuprinde artişti din patru ţări (România, Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Slovenia), coordonaţi de regizorul Bojan Jablanovec, directorul teatrului Via Negativa din Ljubljana. Ultima premieră a stagiunii se va concretiza sub bagheta regizorală a lui Radu Afrim, cu decorurile şi costumele Iulianei Vîlsan. „Radu Afrim ne surprinde de fiecare dată cu ceva inedit în spectacolele sale. Oriunde montează, găseşte un limbaj comun cu actorii, din care rezultă acel inefabil pentru care venim la teatru”, susține Balázs Attila. De asemenea, Teatrul Maghiar pregătește surprize frumoase și pentru cei mici, adică două noi spectacole de teatru de păpuși, proiecte ale regizorilor Csilla Bereczki și Ioan Brancu.
O altă noutate a stagiunii 2014/2015 o constituie abonamentul KULT Card, care, sub sloganul “Pune-ți amprenta pe kultura orașului!”, asigură intrarea la toate cele cinci premiere ale stagiunii și reduceri de 50% la toate celelalte spectacole. Fondul rezultat din vânzarea acestor abonamente se va constitui, la sfârșitul stagiunii, în premii pentru cel mai bun actor și cea mai bună actriță, beneficiarii acestor abonamente fiind invitați să își voteze actorii îndrăgiți.
„Cu energii și idei proaspete, Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara vă provoacă să vă bucurați, și în această stagiune de teatru de cea mai bună calitate, cu un suflu tânăr și provocator. Reamintim publicului nevorbitor de limba maghiară că toate spectacolele sunt traduse în limba română, fie simultan, fie cu supratitrare, făcând astfel accesibilă tuturor timișorenilor diversitatea de expresie culturală a orașului”, subliniază managerul instituției.
Citiți principiile noastre de moderare aici!