În urmă cu aproximativ trei luni, la Clinica I de Ortopedie a Spitalului Judeţean din Timişoara, un tânăr din Arad s-a prezentat la spital cu o afecţiune rară, cu care medicii din Timişoara nu s-au mai întâlnit.
„Noi am denumit afecţiunea de care suferea <<picior de elefant>>, nu elefantiazis. Elefantiazisul este o boală cauzată de un parazit. Aceasta boală este o malformaţie genetică cu care pacientul s-a născut şi se numeşte neurofibromatoză”, a spus Dinu Vermeşan, medic Ortoped la Clinica I de Ortopedie.
„Această maladie este determinată de absenţa unei gene care regulează creşterea ţesutului moale, ţesutului nervos şi atunci practic creşterea este anarhică şi ţesutul moale creşte în exces, în aşa fel încât, la un moment dat, din cauza excesului acestui tip de ţesut, membrul inferior, sau membrele, că poate apărea pe ambele, ajung să incapaciteze pacientul în a se mişca, în a-şi putea realiza necesităţile zinlice”, explică dr. Lucian Jiga, medic in cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară.
Până în prezent, pacientul a suferit trei intervenţii chirugicale, respectiv o biopsie şi două intervenţii chirurgicale de micşoare a membrului. În prezent el încă se află internat la Clinica I de ortopedie.
„Aceste trei intervenţii nu sunt suficiente deoarece se adresau doar ţesuturilor moi. În afară de acest fapt, pacientul are piciorul încurbat, respectiv tibia încurbată, lucru care îl face să nu calce corespunzător. Pentru a-i putea îndrepta osul va trebuie să-i facem nişte intervenţii chirurgicale numite osteotomii, care constau în tăierea efectivă a oaselor gambei, corecţia lor de aşa manieră încât să fie drepte şi fixarea lor cu nişte mijloace de osteosinteză, adica plăci, şuruburi”, a mai adăugat Dinu Vermeşan.
Până în momentul de faţă, medicii au extirpat aproximativ 4,5-5 kg de ţesut, iar faza de tratament a eliminării excesului de ţesut moale s-a terminat. Doctorii mai spun că boala nu poate fi vindecată prin operaţie, dar prin înlăturarea ţesutului moale starea pacientului se poate îmbunătăţi.
„De la 14 ani am boala asta. Nu am ştiut unde să merg, acum am venit aici şi mă simt mai bine, înainte mă încălţam mai greu, acum pot să merg”, a spus pacinetul, Dumitru Sârb.
Un tanar cu picior de elefant este internat la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!