Deși a anunțat încă din primăvară că face un consorțiu special cu localitățile limitrofe pentru lupta cu ambrozia, city managerul Robert Kristof fiind numit responsabil din partea Primăriei Timișoara, Nicolae Robu se declară aproape învins anul acesta în războiul cu nesuferita plantă. Robu spune că nu s-a putut face nimic pentru stârpirea ei, dar că oricum în Timișoara nu este atât de rău ca în 2017. Edilul-șef transmite că au fost foarte multe sesizări și că toate au fost rezolvate.
„Din păcate, nu s-a reușit la nivelul doleanțelor mele să se intervină asupra ambroziei, dar semnalele pe care le am este că anul acesta au fost progrese față de alți ani, chiar dacă uneori cu întârziere. Dar s-a intervenit prompt la sesizările cetățenilor și acolo unde se știe din anii precedenți că se dezvoltă ambrozia. S-au aplicat 122 de amenzi pentru neîngrijirea terenurilor, în special pentru că s-a găsit ambrozie pe respectivele terenuri”, a precizat primarul.
Un erbicid miracol, dar abia din 2019
În iulie, Nicolae Robu anunța că responsabil cu ambrozia din partea municipalității este Robert Kristof, care n-a avut nimic de comentat despre acest subiect. Edilul spunea că a avut loc o primă întâlnire între reprezentanții primăriilor din așa-zisul consorțiu, de unde a aflat că primarul din Dumbrăvița folosește un erbicid special de care este foarte mulțumit.
„La anul sper să se acționeze pe scară mai largă cu acel erbicid despre care am vorbit în ședința avută cu primarii din zona Polului de creștere Timișoara. Noi am convenit să folosim acel erbicid, nu îi știu indicativul, care se pare că este cel mai bun. (…) Noi ne-am întrunit și am discutat să intervenim, dar, din motive birocratice, nu am putut să o facem coordonat, așa cum sper să o facem pe viitor. A fost un schimb de idei, cu concluzii. Ca să poți să dai cu erbicid, trebuie să faci proceduri de achiziție publică, să poți să intervii. Fiecare în parte, nu puteam să facem altfel, trebuia fiecare primărie să facă”, a explicat Robu.
Primarul spune că nu s-a putut face o acțiune în comun, pentru că municipalitatea ar trebui să organizeze o licitație ca să desemneze o firmă care să cumpere erbicidul și să-l și folosească. În orice caz, el este convins că timișorenii nu au suferit atât de mult din cauza ambroziei în acest an.
„Nu am putut să facem o acțiune în comun. Noi, de exemplu, dacă nu am avut substanța respectivă, pentru că nu puteam achiziționa, trebuia să dăm drumul la o licitație… fiecare trebuia să facă la fel. Întotdeauna este loc de mai bine, dar în acest an s-a relaționat destul de bine cu cetățenii. Și pe aplicație pe care o avem și prin diverse alte mijloace s-au făcut sesizări că există ambrozie și s-a intervenit. Multe sesizări le-am transmis personal, pentru că îmi apăreau mie. Eu zic că stăm mai bine decât anul trecut, chiar sensibil mai bine. Am primit și de la cetățeni feedbackuri în acest sens, că stăm mai bine”, a completat Robu.
Edilul-șef nu a știut să spună despre ce erbicid este vorba, precizând că nu are alte detalii, dar dă asigurări că ambrozia nu mai creează atât de multe neplăceri ca anul trecut în Timișoara. Nici în Dumbrăvița situația nu pare să fie atât de roz precum a prezentat-o edilul din Timișoara. La sfârșitul lunii iulie, mai mulți voluntari din localitate au început o acțiune de eradicare a ambroziei: au pornit să smulgă plantele din rădăcini.
Legea ambroziei, deja în vigoare
Anul acesta a intrat în vigoare și Legea ambroziei, care spune că cea mai alergenă plantă din România trebuie combătută de fiecare administrație publică. Conform legii, în scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei.
Și beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un plan de management. Cei care încalcă legea primesc în primul rând un avertisment scris și, dacă nu se conformează, amenzi cuprinse între 750 și 5.000 de lei pentru persoane fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoane juridice.
Edilul-șef susține că municipalitatea și-a făcut treaba și că primăria nu riscă să fie sancționată în baza acestei legi. Pentru anul viitor însă, primăria ar urma să organizeze o licitație pentru stârpirea plantei nesuferite.
„La anul va trebui să fim pregătiți, să avem erbicidul respectiv luat din timp și să intervenim la momentele pe care specialiștii le indică drept optime. Trebuie contract cu o firmă, sigur, va trebui cineva să se ocupe de erbicidul respectiv. Nu puteam să-l introducem în contractul pentru spații verzi, că nu îl avem ca deviz, nu puteam să facem act adițional decât la licitație am fi avut poziție în desfășurătorul de prețuri. O să vedem cum o să procedăm și cum se poate face. Mi s-a spus că trebuie să facem licitație”, a conchis primarul Nicolae Robu.
15% din timișoreni, conform datelor prezentate de primărie, sunt alergici la ambrozie. Ambrosia artemisiifolia este o buruiană invazivă adventivă de carantină, anuală, monoică, cu frunze penat-sectate, originară din America de Nord. Crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruine și locuri lăsate în paragină, scrie Wikipedia. Iar locuri lăsate în paragină sunt destule în Timișoara. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârșitul verii și la începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2083100″]
[related-post post_id=”2077234″]
[related-post post_id=”2034469″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!