Elevii intră la primul examen în ordine alfabetică, pe tot parcursul zilei. Practic, unii dintre liceeni, al căror nume de familie începe cu o literă aflată mai spre “coada” alfabetului, vor susţine proba marți sau miercuri. Candidații intră pe rând în sala de examen, trag un bilet cu subiectul și după câteva minute, în care au timp să își pregătească răspunsurile, vor răspunde întrebărilor puse de profesori.
Biletul de examen conține un text suport care acoperă o gamă cât mai variată de tipuri de texte care să stimuleze interesul pentru lectură, are un caracter autentic, posibil a fi întâlnit în viața de zi cu zi, constituie un decupaj semnificativ si de sine stătător, de 160-230 de cuvinte, suficient pentru îndeplinirea cerinţelor de evaluare formulate. Probele orale sunt notate cu calificative, nu cu note.
5197 de elevi sunt înscrişi în Timiş la această sesiune de Bacalaureat, din promoţia 2014-2015 plus promoţiile anterioare. Din totalul de 5197, din promoţiile anterioare participă la BAC 782 de elevi. În Timiş, în 56 de unități de învățământ de nivel liceal se susțin probe de competențe. Comisia județeană a numit, în fiecare unitate care are clase terminale, cu excepția a două unități de nivel liceal particular, neacreditate, o comisie de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Deși sunt 58 unități de învățământ ce au clase terminale, probe de competențe se susțin în 56 dintre acestea.
Comisiile de bacalaureat pentru evaluarea competențelor se compun din: președinte – directorul sau directorul adjunct al unității de învățământ; secretar – un cadru didactic cu abilitați în operarea pe calculator/informatician; membri – 1-2 cadre didactice; asistenți – câte două cadre didactice, de altă specialitate decât cea la care se susține proba, pentru fiecare sală în care se desfășoară probe scrise sau practice de examen, profesori examinatori – profesori de specialitate, pentru fiecare disciplină de examen la care se susțin probe de evaluare a competenţelor.
Calendarul examenului de Bacalaureat 2015:
8 – 10 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
10 – 12 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
15 – 19 iunie: Evaluarea competenţelor digitale – proba D
22 – 26 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
29 iunie: Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă
30 iunie: Limba şi literatura maternă proba E)b) – probă scrisă
1 iulie: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
3 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
6 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
6 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
7 – 9 iulie: Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie: Afişarea rezultatelor finale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!