Organizatorii de evenimente culturale pot depune proiecte pentru finanțare până în 9 iulie, la registratura Consiliului Județean Timiș. Sunt mai multe domenii care pot fi abordate și există și un ghid pentru ca doritorii să beneficieze de finanțarea nerambursabilă. Finanțările sunt cuprinse între 30.000 și 300.000 lei, ținând cont de procentul de contribuție al beneficiarului și de categoria proiectului: acțiune culturală, proiecte culturale și programe culturale.
Conform ghidului, se acordă finanțare pentru:
- Artele spectacolului (teatru, dans, muzică)
- Patrimoniu cultural (documentarea/cercetarea patrimoniului cultural mobil și imobil, tradiții, obiceiuri, muzică și dansuri populare, meșteșuguri tradiționale, artă culinară etc.)
- Arte vizuale (film/pictură, sculptură, arte decorative, foto/video, multimedia)
- Educație culturală (utilizarea culturii și a creativității pentru dezvoltarea de noi audiențe, mediere culturală, intervenție culturală, rezidență de cercetare / creație)
- Proiecte editoriale și literare
- Fonduri de mobilitate (culturală și de tineret)
- Formare profesională (cuprinzând domeniile cultură, educație și tineret)
- Educație, educație în sănătate și mediu, incluziune socială
Organizatorii de evenimente pot depune cel mult trei proiecte într-un an, cu excepția capitolului distinct Timișoara 2023. Pentru a fi selectat, un proiect trebuie să obțină un punctaj de minimum 60 de puncte. Organizatorii de evenimente pot depune cel mult trei proiecte într-un an, cu excepția capitolului distinct Timișoara 2023.
Punctaje pentru evaluare
Sunt avantajate evenimentele culturale, artistice sau de tineret care sunt organizate în mediul rural. Din start, manifestările care au loc în orașe au minus 20 de puncte la notare, iar 25 de puncte, maximul de punctaj pe categorie, se acordă în funcție de gradul de cofinanțare al proiectului. Punctajele sunt:
- gradul de oportunitate al proiectului privind dezvoltarea unei vieți cultural – educative diversificate – 10 p
- calitatea artistică și originalitatea proiectului – 10 p
- capacitatea financiară și operațională – 10 p
- metodologie – 10 p
- gradul de impact al proiectului – 10 p
- proiect derulat în mediul rural – 20 p
- gradul de cofinanțare al proiectului – 25 p
- continuitatea acțiunii – 5 p
În contextul evenimentelor culturale organizate la sat, care primesc un punctaj de plus 20 de puncte, reprezentanții CJ Timiș spun că se îndreaptă spre proiecte de turism cultural și pe cele de patrimoniu.
„Îmi pare rău că atunci când discutăm de partea de cultură în zona rurală sau a orașelor mici automat ne duce cu gândul la activități mici, care nu implică o componentă culturală specifică. Noi vrem să căutăm activitățile care au o pregnantă componentă culturală, ca concertul de la peștera din Românești. (…) Noi în această direcție vrem să mergem, inclusiv partea de patrimoniu local cultural”, a precizat Alexandru Avram, directorul Direcției de strategii, diplomație, comunicare și cultură.
Comisia de evaluare și selecție a proiectelor culturale se realizează de către o comisie constituită la nivelul Consiliului Județean Timiș, numită de președintele instituției. Ea va fi formată din reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș și specialiști cu o experiență de cel puțin 3 ani de practică în domeniul culturii, din județul Timiș. Numărul specialiștilor trebuie să fie mai mare decât numărul reprezentanților autorității finanțatoare.
Fondul de urgență
Pentru accesarea fondului de urgență al Consiliului Județean Timiș, proiectul cultural propus nu trebuie să fi fost inclus în „Tim Cultura 2021 – Programul de finanțări pentru
cultură și tineret”. De asemenea, proiectele depuse pe fondul de urgență nu se supun restricției numerice de trei proiecte depuse per an bugetar de către un solicitant și nu vor fi luate în considerare la numărul total de proiecte depuse de un solicitant pe „Tim Cultura 2021 – Programul de finanțări pentru cultură și tineret”, dacă va fi cazul.
După etapa de înscriere, va urma o etapă de verificare și selectare a proiectelor depuse, apoi prezentarea celor selectate în mediul public și se vor putea face și contestații.
Documentația de solicitare a finanțării se va depune într-un exemplar la registratura Consiliului Județean Timiș, Bd. Revoluției din 1989, nr. 17, Timișoara până în 9 iulie. Actele necesare și ghidul de finanțare se regăsesc în format online AICI. A fost creat și un site dedicat proiectului.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XLa cata cultura avem in Timisoara, patru milioane sunt nimic. Duduie Timisoara de cultura, nici vorba ca s-ar sifona acesti bani.