Este vorba despre Campania Națională de Împăduriri 2022-2026 finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De acest sprijin financiar pot beneficia persoanele fizice, persoanele juridice private, comunitățile locale prin primării, chiar și consilii județene în cazul în care dețin terenuri în vederea plantării acestor păduri, precum si asociațiile de proprietari.
Entitățile din zona de vest a țării, care vor să împădurească, trebuie să știe că se vor aloca fonduri pentru împădurirea de trupuri de pădure (cu suprafața minimă de 0,5 ha) și/sau perdele forestiere de protecție (cu suprafața minimă de 0,1 ha), precum și pentru întreținerea lor și pentru menținerea acesteia pentru următorii 20 de ani.
Înscrierea are loc printr-un program informatic gestionat de MMAP și gărzile forestiere. Pentru implementarea cât mai facilă a schemei, a fost concepută aplicația informatică „Program de gestionare împăduriri PNRR (PGI)” care poate fi accesată la adresa https://impaduriripnrr.mmap.ro AICI.
Pașii care trebuie urmați de orice proprietar de teren care vrea să îl împădurească sunt:
– Crearea de solicitant a unui cont de utilizator în aplicația electronică „Program de gestionare împăduriri PNRR” (PGI);
– Validarea contului de Garda Forestieră (GF);
– Trasarea de solicitant, în PGI, a conturului suprafeței propuse pentru împădurit și solicitarea emiterii de către GF a unui aviz de principiu pentru acest amplasament;
– Verificarea amplasamentului și emiterea în PGI a unui aviz de GF pentru întocmirea proiectului de împădurire;
– Întocmirea unui proiect tehnic de împădurire de o persoană atestată;
– Scanarea proiectului și introducerea sa în PGI;
– Verificarea proiectului de GF și avizarea sa;
– Depunerea în PGI a cererii de sprijin de solicitant;
– Derularea procedurilor de evaluare a cererii de sprijin de MMAP;
– Aprobarea cererii de sprijin și întocmirea contractului de finanțare de MMAP;
– Semnarea contractului de finanțare;
– Efectuarea cronologică de beneficiar a fiecărei etape de lucrări;
– Anunțarea prin PGI de beneficiar a finalizării fiecărei etape de lucrări;
– Controlul pe teren de GF a lucrărilor efectuate;
– Întocmirea de Garda Forestieră, prin PGI, a documentelor de recepție a lucrărilor și de propunere a autorizării plăților pentru lucrările efectuate și recepționate;
– Autorizarea și efectuarea plăților de către MMAP.
Banii obținuți în urma finanțării pot fi folosiți pentru: elaborarea proiectului tehnic de împădurire, înființarea plantației și împrejmuirea plantațiilor forestiere (în cazul trupurilor de pădure); dar și pentru întreținerea plantației forestiere. Alte deconturi pot include: costurile standard aferente compensațiilor pentru acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi terenurilor agricole (iar acestea vor fi acordate anual, timp de 12 ani începând cu anul înființării plantației, asta doar dacă terenul împădurit a fost inclus în blocurile fizice LPIS); costuri pentru refacerea plantației în cazul apariției unui eveniment produs de factorii biotici sau abiotici dăunători.
Pe lângă finanțarea plantării, proprietarii noilor suprafețe forestiere vor primi anual 456 € pentru fiecare ha de pădure înființată timp de 20 de ani.
Pentru alte informații sau lămuriri, persoanele interesate pot accesa pagina Gărzii Forestiere Timișoara, la secțiunea PNRR sau să contacteze la tel. 0256.294.897.
(2167)
Trimite articolul
Xfrumos frumos, asa vor avea si nepotii penelistilor ce sa fure :))
-
Daca ar fi asa ar fi bine, macar am avea o perioada copacei. Problema e ca se planteaza doar pe hartie sau se planteaza prost. O tara cat o padure