O parte dintre părinții timișoreni care vor să își înscrie copilul la o anumită școală, fie că este una de renume, fie că este aproape de locul de muncă, au apelat la varianta schimbării de domiciliu. Asta le asigură automat un loc la unitatea școlară preferată, deoarece elevii sunt înscriși automat la școala de circumscripție. Soluția părinților este cunoscută de către reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș, care spun că nu se încalcă legislația.
„Dacă copilul va fi din cadrul circumscripției, el va fi înmatriculat. E dreptul lor de a-și stabili domiciliul. De când s-a făcut recensământul, din toamnă, numărul poate fi mai mare și numărul de clase poate fi insuficient. În aceste cazuri se vor aplica criteriile de departajare, dacă sunt mai mulți, fie putem aronda anumite străzi altei unități școlare, fie vom analiza suplimentarea unei clase, dacă există spațiu care să ne permit asta”, a declarat inspectorul adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Timiș, Aura Danielescu.
Părinții care vor să își înscrie copiii la o altă școală decât cea de circumscripție au posibilitatea să depună dosarele, dar fără ca micuții să fie înmatriculați. Abia după ce vor fi îmnatriculați toți elevii arondați la unitățile școlare se vor analiza dosarele celor arondați la alte școli, în baza criteriilor generale și specifice. Astfel părinții care se găsesc în această situație vor afla dacă au prins sau nu un loc abia la finele primei faze de înscrieri. Prima etapă se desfășoară în perioada 2 -22 aprilie, iar cea de-a doua, între 8 și 17 mai. Pot fi înscriși în clasa zero copiii care împlinesc 6 ani până în 31 august. Cei care nu au împlinit vârsta de 6 ani până în 31 august trebuie să treacă testul psihocognitiv. Cei care împlinesc vârsta de șapte ani până în 31 august 2013 pot fi înscriși în clasa întâi, însă vor fi și ei testați psihosomatic. Doar dacă rezultatele testului vor fi pozitive vor putea sări peste clasa zero.
Citiți principiile noastre de moderare aici!