Cei 600.000 de lei sunt prevăzuți în bugetul pe 2022 al Consiliului Județean Timiș pentru o stație de monitorizare a polenurilor, cu componentă „smart”. Vor fi mai multe echipamente performante, cu senzori de detectare a polenurilor.
Instituția colaborează cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului și cu OncoGen Timișoara pentru măsurători și analize, iar cu compania Nokia va colabora pentru a dezvolta o aplicație de informare a cetățenilor.
Ambrozia le dă cele mai mari bătăi de cap timișenilor, iar numărul celor alergici la această plantă a crescut mult în ultimii ani. Stația smart va monitoriza diferite concentrații de polen, tocmai pentru a veni în sprijinul cetățenilor și alergologilor, care să fie ghidați din timp pentru tratamente.
„Această stație va avea mai mulți senzori care selectează nivelul alergenilor din aer și pe baza acestor informații dorim să creăm o aplicație care să facă o hartă a polenului și celorlalți alergeni la nivelul județului Timiș. Aplicația poate da și o predicție a nivelului de polen, astfel încât cei ce suferă de alergii să se poată feri. Va fi de folos și pentru medicii alergologi – să dea din timp tratamente pentru perioada prealabilă apariției simptomelor. Ambrozia este principalul alergen care dă cele mai grave reacții și oamenii suferă cel mai mult”, a declarat pentru Tion Alin Nica, președintele CJ Timiș.
După ce nivelurile de alergeni vor fi măsurate și interpretate de specialiștii implicați în dezvoltarea proiectului, oamenii vor fi anunțați prin aplicație despre pericol sau când începe sezonul de dezvoltare a unei anumite plante care provoacă alergie.
Conform președintelui Consiliului Județean Timiș, cea mai mare parte din sumă merge spre investiția în echipamentele performante.
„Dorim să achiziționăm echipamentele de detectare în primul rând, care sunt cele mai costisitoare, iar apoi cei de la Nokia care au expertiză de programare și folosire a echipamentelor de hardware să ne ajute cu aplicația”, mai explică Alin Nica.
Este un proiect pilot inițiat de Consiliul Județean Timiș, unic în țară.
De alergie la ambrozie suferă una din cinci persoane. Numai anul trecut în Timișoara s-au descoperit sute de terenuri neîngrijite, dintre care unele infestate cu această plantă. Simptomele alergiei la ambrozie apar la sfârșitul verii sau începutul toamnei. Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau secreții nazale, strănuturi în salve, mâncărimea pielii și eritem conjunctival. Alergia poate declanșa crize moderat-severe de astm și erupții cutanate.
Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament, conform specialiștilor. Dacă simptomele sunt mai ușoare, poate fi suficient un antihistaminic oral. În timpul sezonului de ambrozie, o plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, pe care vântul le poartă până la 3 km pe uscat.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XSe pot identifica foarte usor terenuri si spatii private si chiar ale primariei pe care creste ambrozia. Este o problema de ani de zile. Dar pentru gasca de competenti de la cjt, la fel ca pentru usr si frizz este mai usor sa mai sifoneze 120 mii euro decat sa trimita polita locala sa imparta amenzi. Nu s-a schimbat nimic, cetateanul platitor este tot ultimul pe lista prioritatilor.
Si care este scopul acestei statii? Cei alergici la aceasta planta simt mult mai bine polenul ! Nu trebuie decat aplicate legile in vigoare , dar de unde atata civilizatie ……. Scarbit de autoritati, primarii , politie locala , cj , niste nesimtiti.
bun, dar mai trebuie luate si masuri de eliminare a acestor buruieni, ambrozie in special.
De banii aia mai bine luati 10 motocoase si 100l de erbicid, 10 ani eram asigurati ca nu avem abrozie in oras si imprejurim…..dar voua va place doar sa faceti studii de fezabilitate si monitorizari smart, fara sa puneti mana sa faceti ceva efectiv. Se termina mandatul Dominic si mare branza n-ai facut…slab, slab de tot ca si primar.
E utila initiativa, dar sfaturile “sa ne ferim” si sa mergem la doctor “din timp” sunt de 2 lei. Adica ceva pentru REDUCEREA acestor probleme nu se prevede? Acelasi lucru si cu poluarea din oras (acentuata dupa lasarea serii, cand statisticile AQI merg pe rosu, cand toata lume da foc la gunoaie sau la drumul la cosurile de productie). Avem metrici, stim ca e rau, ce fac organele-abilitate? (se “feresc” si ele probabil, sa nu se imbolnaveasca)
Specialiștii lui pește! Nu se poate crea o hartă a județului cu măsurători într-un singur punct! Iar dacă e mobilă o să te tot timpul parcată într-un garaj închis alături de cele ce monitorizează fabrica de cauciucuri Continental! Tot timpul areul va fi mai pur că apa distilată!
-
Uraaa !!!
iupy sămi trag nervu cemă buccuccur !!!Exact ce ne trebuia,alaturi de ” consumati zilnic fructe și legume” și “2 litri de lichide pe zi” ca să ducem o viață mai sănătoasă și să dorim tot mai mult să o luăm la sănătoasa.
Bă !!
600000 și o singură stație e puțin…mult prea puțin pentru ce sunteți voi în stare…Și, nu-i așa, timișorenii merită cu muuult mai mult !
Ia hai, lăsați ghidușiile și angajați repejor niscaiva firme de consultanță bine plătite care să facă oareșce studii de fezabilitate reluate cel puțin din doi în doi ani, pentru realizarea a minimum 10 stații din ălea de adulmecat păpădie și măcriș-iepuresc până în 2030 când nu va mai fi nevoie de nimic, că oricum se va fi dus naibii totul !
Mulțumesc.
cu 600000 de lei scotea din radacina toata ambrozia! bani bagati in conturile cuiva fara sa ajute cu nimic cetatenii, simtim ca este poluare pe propria piele , nu ”diagnostic” ne trebuie ci tratament!