Executivul Primăriei a mai iniţiat două proiecte de hotărâre pentru modificarea şi completarea actualului Regulament de funcţionare a sistemului de parcare a autovehiculelor în regim TelPark. Primul a fost amânat pentru că majoritatea nu ajunsese la un consens şi probabil proiectul ar fi fost respins de consilierii locali, iar al doilea pe motiv că… ne aflam în campanie electorală. Oricum, societatea ADP şi conducerea primăriei nu au renunţat la idee, un nou proiect privind modificarea şi completarea Regulamentului de parcare în sistem TelPark urmează să fie supus la vot în Consiliul Local Timişoara.
Prin acesta se propune ca, în interiorul zonelor de aplicare a sistemului de taxare, staţionarea şi parcarea să fie permise numai în locurile semnalizate ca atare cu indicatoare, de luni până vineri, între orele 8 – 19, iar sâmbăta între orele 8 – 13. În prezentul regulament se face referire doar la staţionarea în zilele lucrătoare, în intervalul orar 8 – 17, în zona cu taxă. Excepţie, se arată în proiect, vor face parcările al căror acces este controlat prin bariere – avem câteva – şi parcările subterane şi supraterane – nu avem…
Staţionare limitată
O altă propunere este ca în parcările adiacente pieţelor agroalimentare staţionarea să nu poată depăşi o oră, deşi într-un proiect iniţial se propunea două ore. Dacă se depăşeşte perioada de o oră, operatorul, SC ADP SA, poate ridica autoturismul.
De asemenea, în proiect se propune ca, în imediata apropiere a unor instituţii de interes public, deci în special pe anumite străzi din zona centrală, ADP să poată stabili, cu avizul Comisiei de circulaţie de la nivelul primăriei, ca perioada de staţionare să nu poată depăşi două ore taxabile. Se poate stabili ca primele 15 minute de staţionare să fie gratuite, cu condiţia afişării, la loc vizibil, în interiorul autovehiculului, a unui imprimat având forma unui ceas, validat corespunzător, care va putea fi „achiziţionat” de la punctele de desfacere a tichetelor. În aceleaşi perimetre se propune amenajarea unor locuri speciale, care să permită parcarea gratuită pe o perioada de 30 de minute, în acelaşi sistem, cu imprimate. Abonamentele nu vor fi valabile în acest perimetru. În situaţia în care şoferii depăşesc aceste perioade, ADP va putea ridica maşinile, potrivit proiectului.
O altă noutate, se doreşte interzicerea parcării autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată peste 3,5 tone (inclusiv) în perimetrul sistemului TelPark. ADP nu va elibera tichete sau abonamente pentru aceste vehicule.
Noutăţi la abonamentele pentru locatari
Abonamentele de „LOCATAR” se vor elibera persoanelor fizice domiciliate în interiorul perimetrului de aplicare a sistemului de taxare pentru cel mult două vehicule şi vor asigura dreptul de staţionare numai în imediata vecinătate a domiciliului proprietarului, pe o rază de până la 50 de metri, cu excepţia parcărilor din zonele adiacente pieţelor. Pentru eliberare, solicitantul trebuie să prezinte cartea sau buletinul de identitate, certificatul de înmatriculare al autovehiculului, cu adresa unde se solicită abonamentul, precum şi o adeverinţă de la Primăria Timişoara, din care să rezulte că nu are în proprietate, concesiune sau închiriere un garaj. Dacă în regulamentul actual se spune că abonamentele pentru locatari sunt eliberate gratuit, în proiectul propus se precizează că preţul acestui abonament va reprezenta 5% din valoarea abonamentului anual.
Eliberarea tuturor tipurilor de abonamente va fi condiţionată de prezentarea inspecţiei tehnice periodice la zi a autovehiculului.
Potrivit proiectului propus, tarifele pentru toate formele de taxare, inclusiv abonamentele, se stabilesc de către operator şi vor fi supuse aprobării Consiliului Local Timişoara.
Sancţiuni noi
De asemenea, primăria vrea să completeze şi Hotărârea de Consiliu Local 371 din 2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor. Staţionarea în zona pieţelor agroalimentare, cu depăşirea intervalului de timp permis în zonele de staţionare cu durata limitată la o oră, utilizarea autovehiculelor parcate pe post de depozite de mărfuri, destinate comercializării şi staţionarea autovehiculelor cu depăşirea intervalului de timp permis în zonele cu limitare la două ore constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda contravenţională, cu ridicarea sau blocarea autovehiculelor şi plata contravalorii prestaţiei efectuate, potrivit unui alt nou proiect de hotărâre. Amenda va fi cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.
Poliţia Comunitară se va ocupa de constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor. În cazul în care contravenientul nu este de faţă sau deşi prezent refuză să se legitimize agentul constatator poate dispune ridicarea vehiculului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!