Din păcate, în multe dintre aceste cazuri care vin pe uşile spitalelor este vorba despre tineri care încearcă să încheie socotelile cu viaţa, din diferite motive. Unii au dezamăgiri pe plan professional, ori în dragoste, suferă de anumite boli. Alţii însă, vor doar să atragă atenţia asupra lor. Medicii spun că sunt foarte frecvente aceste cazuri, de parasuicid.
“Nu există zi în care să nu vină tentative suicidale. Sunt foarte frecvente tentativele de parasuicid, în care, spunem noi, nici nu există intenţia adevărată de a muri, ci de a atrage atenţia, un semnal de alarmă, de a şantaja, de a manipula, de a obţine anumite lucruri, de a te plânge în văzul tuturor când nimeni nu te mai ascultă. Atunci faci un gest dramatic ca să te asculte lumea. A crescut numărul de tentative de parasuicid. Vorbim, din păcate, mai mult despre tineri care nu mai au capacitatea ca să fie senzitivi la bucurie, la plăcere, la valoare. Sunt tineri care nu au sens valoric, nu au un scop, nu au o limită. Sunt tineri care nu mai au autoritate combinată cu respect”, spune Monica Ienciu, şeful Clinicii 1 Psihiatrie de la Spitalul Judeţean Timişoara.
În această secţie sunt internate anual aproximativ 2.000 de persoane cu diferite afecţiuni psihice. De altfel, mulţi tineri suferă şi un episod depresiv în jurul vârstei de 21 de ani. În foarte multe cazuri există semne sau simptome încă din adolescenţă, fie minimalizate, fie trecute cu vederea, care se agravează în timp, explică medicii. Aceștia atrag atenția și asupra semnelor depresiei la adolescenţi: scăderea randamentului şcolar, consumul de alcool sau alte substanţe, scăderea performanţei, corigenţele şi absenţele inexplicabile de la şcoală.
De multe ori, tinerii, când se prezintă pentru prima dată la un specialist, acuză tulburări la nivelul gândirii, tulburări cognitive, tulburări de concentrare, ale atenţiei şi de memorie, care de multe ori sunt primele semne care apar într-o boală psihică, mai precizează medicii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!