Jake este scriitorul exemplar – un personaj aproape simbol pentru creatorul consumat de vocația lui. Artistul care creează lumi și devine atât de absorbit de imaginația lui debordantă încât ajunge să trăiască rupt între două planuri care se confundă într-o realitate soră cu nebunia. Lumea lui Jake este toată în mintea lui. Întrupează cu puterea imaginației personaje care pe care le transformă în conlocutori și își cere lui însuși sfaturi pe care le primește din gura surorii sale sau a psihoterapeutei. Ce e ciudat și amuzant este că întreg universul imaginar al lui Jake este populat de femei. Femeile din viața lui. Dialogurile elaborate și foarte verosimile sunt rodul unei creativități debordante care se materializează într-un concret periculos; un dialog cu un câine vorbitor sau un robot posesor de sentimente ar fi fost mai spectaculos, dar cu un pas mai departe de nebunie.
Duioșia acestei povești cu un scriitor nebun care vorbește cu femeile din capul lui stă în relația lui cu fiecare dintre ele. Și nu e greu de înțeles că această nebunie asumată e felul lui de a nu înnebuni cu adevărat – creativitatea l-a ajutat să trăiască după ce și-a pierdut soția, iar acum se vede din nou în pragul nebuniei, pe punctul de a-și pierde și cea de-a doua soție care vrea să îl părăsească. Atunci face ce știe el mai bine: cere ajutor minții sale și umple casa cu scenarii și personaje care să îl certe, să-l motiveze, să-l sfătuiască sau pur și simplu să-l iubească.
„Jake și femeile lui” de la Teatrul Metropolis este o comedie. Nicidecum una spumoasă. Nu promite hohote de râs, și bine face. Este o comedie unde există șanse să plângi și să te iei în serios. Și să simți măcar puțin. Și să te bucuri la teatru altfel decât zgomotos și expansiv: sensibil-reflexiv, cu un râs sincer și o emoție asemenea.
Biletele sunt disponibile online, pe iabilet.ro și offline, la Agenția Teatrului Național.
(165372)
Citiți principiile noastre de moderare aici!