De la ultima expoziție a maestrului Ștefan Câlția la Timișoara, la Galeria Mansarda – eveniment care a stârnit o adevărată frenezie, un val imens de public care își (re)descoperea plăcerea de explora un univers artistic fascinant- au trecut deja 10 ani. În expoziția ”Locuri”, ce se va deschide în 3 octombrie 2014, în mai multe săli ale Palatului Baroc, publicul va putea admira 40 de picturi și mai multe desene, creații recente alea maestrului Câlția.
”Eu sunt un material didactic, pe care muzeele de artă și criticii îl folosesc ca să creeze spectacolul, în sensul bun al cuvântului”, consideră artistul. Expoziția este un eveniment realizat de Muzeul de Artă Timișoara împreună cu Galeria Posibilă din București.
”Îi sunt dator Timișoarei pentru bunii ani ai tinereții, pentru Piața Unirii, pentru nopțile în care fugeam de la internatul liceului în Parcul Rozelor, pentru profesorii extraordinari pe care i-am avut aici. Dar nu din datorie vin și tot revin aici. Vin pentru că iubesc acest loc, dar și pentru un motiv ascuns, pe care am să-l spun acum. Cândva, cu câțiva ani înainte ca Sibiul să fie Capitală Culturală Europeană, am făcut o expoziție acolo și cred că am convins niște oameni să creadă în această posibilitate. Vă doresc să vă zbateți pentru o Timișoară Capitală Culturală a Europei și sper ca expoziția mea să urnească puțin acest lucru”, a declarat ilustrul artist.
Maestrul Ștefan Câlția a fost elev al Liceul de Artă Timișoara, discipol al lui Julius Podlipny, iar printre creațiile ce vor fi expuse la Palatul Baroc se vor afla și lucrări legate de Timișoara, inclusiv cele cu tema Grădina, inspirate de ”grădinarii Mühle,”, creatorii Parcului Rozelor.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!