Însemnele municipiului sunt stema, aprobată prin hotărâre de consiliu local în 19 septembrie 1995, dar și sigiliul orașului. În 2009, stema Timișoarei a ajuns din nou în atenția aleșilor locali, pentru că „modelul de stemă aprobat în 1995 nu a beneficiat de aprobarea Guvernului României, motiv pentru care s-a impus revizuirea sa și fundamentarea noilor însemne heraldice”.
La acea vreme, municipalitatea a încheiat un contract pentru realizarea grafică a stemei actualizate și descrierea științifică a însemnelor heraldice ale acesteia, în forma în care lucrările au fost cerute de Comisia Județeană de Analiză a Stemelor. Administrația Ciuhandu explica atunci că noua stema este realizată „în conformitate cu realitățile istorice pe care se fundamentează și cu exigențele heraldice specifice”.
Potrivit legii, stemele orașelor se aprobă de Guvern, la propunerea consiliilor județene sau, după caz, a consiliilor locale, cu avizul Comisiei Naționale de Heraldică și Genealogie.
Noua stemă a Timișoarei nu a primit însă toate aprobările necesare. Patru ani mai târziu, Comisia Națională de Heraldică a cerut modificări.
„Proiectul de stemă a fost aprobat de către consiliul local în anul 2009 și executat ulterior. A primit avizul Comisiei Județene de Heraldică și a Comisiei Zonale de Heraldică. În 2013, Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române a cerut modificări asupra execuției stemei, care țin de unele elemente. Unele dintre acestea țin de elemente mai puțin esențiale, altele însă nu au o influență directă asupra identității acestei steme. Cererea cea mai importantă prevede excluderea leului din stema municipiului. Leul și podul din primul cartier sunt preluate din stema Banatului și o renunțare la acest element ar aduce un minus identității acestei steme, după părerea noastră”, a declarat, pentru Tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Potrivit descrierii făcută de primărie, însemnul oficial al orașului, aprobat în 2009, reprezintă un scut tăiat, cu câmpul superior despicat, care cuprinde un leu de aur cu un zid de cetate, un turn cu două steaguri și un oraș cu un râu.
„Descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale stemei Timișoarei: scut tăiat; câmpul superior despicat, cuprinde în primul cartier, pe roșu, un leu de aur, trecând spre dreapta pe un pod de argint cu două bolți peste unde de azur; în cartierul secund, pe albastru, un zid de cetate cu un turn conic crenelat, de argint, având două ferestre rotunde, luminate negru, cu acoperiș ascuțit roșu, o poartă deschisă în care este așezată o roată de puț neagră; din crenelurile turnului ies, în dreapta, un steag roșu, încărcat cu o cruce de argint, iar în stânga un steag tricolor românesc cu gaură pe fâșia de culoare galbenă. În partea inferioară, pe albastru, stema cuprinde un oraș de argint, cu acoperișurile caselor și turnurilor roșii, înconjurat de ziduri de argint cu contur neregulat, așezat pe o terasă verde, pe care curge la dextra un râu de argint, în bandă și însoțit, la dreapta, de un soare (figurat) cu raze de aur și la stânga de o semilună descrescentă de argint, totul desenat în perspectivă. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, formată din șapte turnuri”, se arată în hotărârea aprobată în 2009 de Consiliul Local Timișoara.
Ce înseamnă însă fiecare element? Leul și podul din primul cartier au fost preluate din stema Olteniei, mai scrie în descrierea din hotărâre, atestând faptul că orașul bănățean își leagă istoria de patria mamă. Turnul cu steaguri amintește de faptul că Timișoara este primul oraș din Europa care a avut un sistem centralizat de distribuție a apei potabile, în timp ce steagul tricolor face referire la Revoluția anticomunistă din decembrie 1989. Conturul urbei din partea inferioară evocă vechea cetate a orașului, pe vremea luptelor de apărare, iar coroana murală cu șapte turnuri semnifică faptul că Timișoara este municipiu, reședință de județ.
Stema unui oraș funcționează ca o ștampilă și se pune pe toate documentele oficiale. Dar pentru că în lege nu sunt prevăzute sancțiuni pentru cei care folosesc o stemă ilegală, care nu are toate aprobările, primarii nu se agită să rezolve problema. Tion.ro le-a amintit reprezentanților Primăriei Timișoara de faptul că avem o stemă ilegală.
„În perioada următoare vom studia posibilitățile pe care le avem, împreună cu specialiști în heraldică, pentru a menține toate elementele definitorii ale stemei și aprobarea tuturor forurilor în materie de heraldică”, ne-a mai spus viceprimarul Timișoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!