Prima campanie de sterilizări, acțiune în premieră pentru Timişoara şi parte a unui proiect social, va începe luni, 26 octombrie, şi se va adresa animalelor deținute de pensionari, animale deținute de şomeri, animale deținute de familii cu venituri reduse, animale salvate de pe stradă şi adoptate de familii, pisici fără stăpân şi câini care trăiesc în curțile sau în jurul firmelor şi a zonelor industriale pentru care firmele sunt dispuse să îşi asume responsabilitatea şi sunt de acord să le înregistreze pe numele lor.
Campania de sterilizare gratuită este derulată de Cabinetul Veterinar Animals First, Asociația Pet Hope Timişoara şi partenerul lor elvețian NetAP (Network for Animal Protection), care invită timişorenii să înscrie câini şi pisici pentru sterilizări gratuite, în cadrul unui proiect social dedicat oraşului Timişoara şi împrejurimilor acestuia.
„Ca parte a comunității din Timişoara dorim să contribuim activ la reducerea numărului de animale care sunt abandonate pe stradă. O metodă umană de a contribui în acest sens este prin sterilizarea câinilor şi pisicilor care ar putea deveni surse de pui nedoriți. Un asemenea proiect este în concordanță cu procedurile acceptate de sterilizare a animalelor şi cu standardele europene. Cu sprijinul populației putem obține rezultate rapide şi sustenabile. Deoarece nu aşteptăm o participare financiară din partea autorităților locale, costurile inițiale sunt suportate de partenerul nostru NetAP. În egală măsură, stăpânii de animale sunt importanți pentru succesul proiectului deoarece dorim să producem o schimbare pozitivă în ceea ce înseamnă deținerea responsabilă de patrupede” a spus Alina Văcaru, managerul Asociației Pet Hope.
Scopul acestei campanii este unul social şi strict legat de bunăstarea animalelor. Intenția este, de asemenea, şi ajutarea acestor stăpâni să respecte legea existentă care prevede obligativitatea microcipării şi a înregistrării animalelor în RECS. Soluția propusă de iniţiatorii proiectului este următoarea: aceştia sterilizează gratuit animalele, iar fiecare proprietar care beneficiază de gratuitate va achita, în funcție de situația financiară, o contribuție de responsabilitate, de 15 lei pentru un câine şi 5 lei pentru o pisică. Acolo unde este necesar se va asigura cazarea postoperatorie a animalelor şi în măsura posibilităților şi transportul animalelor la clinică.
„Frumusețea acestui proiect este că putem construi o soluție de câştig pentru toate părțile implicate şi să îmbunătățim standardul general de viață al comunității locale. Numărul animalelor fără stăpân va fi controlat prin aplicarea unor măsuri umane acceptate la nivel internațional. Persoanele cu venituri reduse vor fi sprijinite în intenția lor de a-şi îngriji animalele de companie, iar proprietarii responsabili se vor putea alinia cerințelor legale de deținere a unui animal de companie. La rândul lor, prin acest proiect social, autoritățile locale vor fi sprijinite cu managementul câinilor fără stăpân, iar procesul de conştientizare privind bunăstarea animalelor ne aşteptăm să aibă un efect pozitiv asupra activității veterinarilor locali, deoarece proprietarii care dezvoltă o mai mare preocupare față de animalele lor de companie vor fi redirecționați către cabinetele veterinare de proximitate pe care vor ajunge să le viziteze pentru servicii precum vaccinarea sau deparazitarea animalelor” a declarat Esther Geisser, fondator şi preşedinte al Asociației NetAP.
Pentru înscrierea animalelor pe lista de sterilizări gratuită şi pentru a afla cum puteți deveni beneficiar al proiectului social puteţi apela numărul 0737 44 84 54 sau puteţi trimite un mail pe adresa animals_first@yahoo.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!