În 16 noiembrie va avea loc o nouă ediție a manifestării sportive “Ştiu că pot!”, concurs destinat copiilor cu dizabilități din centre de ocrotire și din comunitate. Competiția va începe la ora 10 și va avea loc în Sala Constantin Jude (fosta Sală Olimpia) din Timișoara. Concursul se adresează copiilor cu dizabilități intelectuale cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani și cu IQ mai mic de 70 și cuprinde probe de alergare 50 de metri, aruncare la coșul de baschet și minipopice.
Evenimentul este organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Primăriei Municipiului Timișoara și al Facultății de Educație Fizică și Sport Timișoara.
Formularul de înscriere este disponibil pe pagina web a DGASPC Timiș. Termenul limită de înscriere este 6 noiembrie 2018.
UNICEF a emis la 20 noiembrie 1959 “Declaraţia Drepturilor Copilului”. De atunci, ziua de 20 noiembrie este recunoscută drept Ziua Universală a Drepturilor Copilului.
Convenția cu privire la Drepturile Copilului” este documentul cu cele mai multe ratificări din cele care aparţin domeniului drepturilor omului. În România, drepturile copilului fac obiectul unui pachet legislativ armonizat cu legislaţia europeană în domeniu, legea de bază fiind Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2005.
Drepturile copilului în țara noastră:
- Copilul are dreptul la protecţie şi asistenţă în realizarea şi exercitarea deplină a drepturilor sale.
- Copilul are dreptul la stabilirea şi păstrarea identităţii sale.
- Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii, rudele şi cu alte persoane faţă de care a dezvoltat legături de ataşament.
- Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii intime, private sau familiale.
- Copilul are dreptul la libertate de exprimare.
- Copilul are dreptul la libertate de gândire, de conştiinţă şi de religie.
- Copilul are dreptul la libera asociere în structuri formale şi informale, precum şi libertatea de întrunire paşnică, în limitele prevăzute de lege.
- Copiii au dreptul să le fie resprectată apartenenţa etnică, religioasă, limba maternă, viaţa culturală proprie.
- Copilul are dreptul la respectarea personalităţii şi individualităţii sale şi nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare sau degradante.
- Copilul are dreptul să depună singur plângeri referitoare la încălcarea drepturilor sale.
- Copilul are dreptul sa crească alături de părinţii săi. Ambii părinţi sunt responsabili pentru creşterea copiilor lor.
- Copilul are dreptul să fie crescut în condiţii care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială.
- Orice copil care este, temporar sau definitiv, lipsit de ocrotirea părinţilor săi are dreptul la protecţie alternativă.
- Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare. Accesul copilului la medicaţie, servicii medicale şi de recuperare este garantat de către stat.
- Copilul are dreptul de a beneficia de asistenţă socială şi de asigurări sociale.
- Copilul are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială.
- Copilul cu handicap are dreptul la îngrijire specială, adaptată nevoilor sale.
- Copilul are dreptul de a primi o educaţie care să îi permită dezvoltarea aptitudinilor şi personalităţii sale.
- Copiii refugiaţi beneficiază de protecţie şi asistenţă umanitară corespunzătoare.
- Copilul care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal beneficiază de protecţie în condiţiile legii.
- Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva oricăror forme de violenţă, abuz, rele tratamente sau neglijenţă.
- Copiii afectaţi de conflicte armate beneficiază de protecţie şi asistenţă.
- Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva exploatării şi nu poate fi constrâns la o muncă ce comportă un risc potenţial sau care îi poate compromite educaţia ori să îi dăuneze sănătăţii sau dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.
- Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva folosirii ilicite de stupefiante şi substanţe psihotrope.
- Copilul are dreptul la protecţie împotriva oricărei forme de exploatare, împotriva răpirii sau a oricăror forme de traficare.
- Copilul are dreptul la odihnă şi vacanţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!