Premierul Viorica Dăncilă a spus, miercuri, în ședința de guvern, de șase ori cuvântul „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină”, vorbind despre criza din sistemul de sănătate. Oricum i-ar spune unii, bolnavii sunt cei care au de suferit. Nu au primit de luni bune tratamentul, iar unii dintre acești pacienți cu boli rare sunt nevoiți să stea prizonieri în casă din cauza afecțiunilor de care suferă.
La Spitalul Județean Timișoara, 40 de pacienți fac acest tratament cu imunoglobulină. Din luna iunie însă, acest produs nu mai există în spital. Asta deși s-au făcut comenzi, prin programul finanțat de Ministerul Sănătății.
„Am făcut comenzi de anul trecut din iunie, noi tot comandăm și nu primim. Folosim imunoglobulina în tratamentul pacienților cu boli rare, unde se desfășoară programul național, finanțat de Ministerul Sănătății, unde noi primim banii în funcție de cantitatea necesară pentru pacienții noștri. Peste 40 de pacienți sunt incluși în program la Spitalul Județean Timișoara. Noi nu am mai putut achiziționa emițând comenzi periodic lunar, din iunie, anul trecut. Stocul este zero”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Tratamentul cu imunoglobulină se mai folosește și în cazul prematurilor internați la Terapie Intensivă neonatală la Maternitatea Bega, care aparține de Spitalul Județean Timișoara. Aici, managerul Marius Craina spune că s-au încadrat până acum, dar nici intensitatea folosirii acestui produs și nici consumul nu este ca în cazul adulților.
Reprezentanții Ministerului Sănătății s-au întâlnit miercuri, 7 martie, cu producătorii de imunoglobulină umană. Cei din urmă au dat asigurări că vor demara, începând din această lună, procedurile pentru redirecționarea pe piața din România de pe celelalte piețe europene a cantității de imunoglobulină necesară în tratarea imunodeficiențelor primare și a bolilor autoimune.
„De asemenea, producătorii au informat despre faptul că apariția unor discontinuități în procesul de fabricație a imunoglobulinei sunt cauzate în special de lipsa materiei prime. Autoritățile române vor lua în calcul intenția de a stabili, împreună cu reprezentanții producătorilor de derivate din plasmă, procedurile și condițiile în care se poate colecta plasma de la donatori români pentru a fi folosită ca materie primă de către companiile producătoare de imunoglobulină”, transmite Ministerul Sănătății.
În urma declanșării Mecanismului de Protecție Civilă pentru achiziția imunoglobulinei pentru imunodeficiențe primare din statele membre UE și NATO, aproximativ 70 de state au achiesat la acest sistem și caută soluții pentru a spijini România.
Articole pe aceeași temă
Citiți principiile noastre de moderare aici!