Stoia a dezvăluit că, din informaţiile sale, s-ar fi pierdut, în condiţii suspecte, cel puţin 12 clădiri de valoare. Edilul spune că au fost iniţiate demersuri pentru recuperarea imobilelor şi anunţă că le-a cerut organelor abilitate să facă investigaţii în aceste cazuri. Iar viceprimarul a trimis adrese către mai multe instituţii ale statului.
„Având în vedere existenţa a numeroase suspiciuni (unele deja confirmate) privind retrocedările de imobile efectuate de către Primăria Municipiului Timişoara, retrocedări care au produs prejudicii de zeci de milioane de euro, vă rog ca potrivit competenţelor, să dispuneţi toate măsurile necesare recuperării pagubelor cauzate averii publice şi, de asemenea, tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovaţi de prejudicierea patrimoniului Timişoarei”, se arată în adresa semnată de Stoia.
Documentul a fost trimis următoarelor instituţii: Guvernul României – Corpul de control al primului-ministru, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Instituţia Prefectului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş şi Direcţia Judeţeană de Informaţii Timiş, potrivit viceprimarului.
„Am reuşit să fac să ajungă 12 imobile la un pas de a fi recuperate de Primăria Timişoara, asta înseamnă undeva la 20 de milioane de euro”, susţine Stoia, care a refuzat însă să dea detalii despre ce clădiri şi ce cazuri de retrocedare este vorba.
Oricum, edilul a afirmat şi că sunt deja mai multe anchete în curs. „Lucrurile sunt în anchetă, nu putem vorbi despre ele”, a motivat viceprimarul.
În plus, Stoia a anunţat şi că a intrat în posesia unor liste cu imobilele naţionalizate, liste care erau „pierdute” prin arhivele primăriei.
„În ultimii 20 de ani nu au existat liste cu imobilele naţionalizate. Acum au apărut, au reapărut în urma unor presiuni făcute din mai multe direcţii. Listele sunt şi la mine, sunt şi la alţii, dar eu le folosesc. Foarte mulţi revendicatori spuneau că statul le-a luat casa, unii veneau şi cu alte dovezi colaterale (…) Ei nu apar pe lista imobilelor naţionalizate, deci nu pot revendica clădirile. Au fost cazuri în care s-au dat despăgubiri de două ori. Mai mult decât probabil au fost şi la Timişoara. Noi avem ce s-a retrocedat şi avem listele cu expropriaţii. Aici se constată primul lucru care nu e în regulă, dacă au revendicat şi nu a fost naţionalizată clădirea. Listele erau prin arhive…”, a mai afirmat viceprimarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!