Fundaţia Academică Culturală Timişoara a închiriat, în 2007, de la Primăria Timişoara, un spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă situat în zona Pieţei 700, cunoscut sub denumirea de Restaurant Crama 700, cu destinaţia de centru cultural. Ulterior, reprezentanţii municipalităţii au constatat că spaţiul era folosit de către SC Versatil Art SRL, societate comercială având ca acţionar unic FACT-ul, pentru activităţi de alimentaţie publică şi spectacole, din veniturile realizate de societate urmând să fie sprijinite obiectivele fundaţiei, care a iniţiat proiecte cum ar fi realizarea unei halbe de bere gigant sau a felinarului reprezentând Timişoara – primul oraş electrificat. Viceprimarul Traian Stoia spune însă că acolo a fost un business, iar Fundaţia Academică Culturală Timişoara trebuie să părăsească spaţiul din Piaţa 700 deoarece contractul de închiriere pe care îl avea cu primăria a expirat în 2012.
„Această fundaţie nu a respectat aproape nimic din ceea ce s-a angajat şi, în acest context, indiferent de simpatiile şi antipatiile care pot exista între anumite persoane sau societăţi și fundaţii, consider că e normal să luăm atitudine când lucrurile au depăşit de multişor zona legalităţii (…) Fundaţia a ocupat spaţiul închiriat şi, la scurt timp, printr-un contract de comodat, l-a închiriat unei alte societăţi comerciale, un SRL, care se cheamă societatea comercială Versatil – numele e foarte sugestiv -, societate comercială care are ca unic acţionar Fundaţia Academică Culturală Timişoara. Imediat ce intră societatea Versatil în posesia spaţiului se solicită schimbarea modului de funcţionare şi permiterea funcţionării unui bar, deci se permite consumul de băuturi alcoolice şi de asemenea se solicită şi se obţine dreptul de a prezenta spectacole. Punctele forte ale acestor spectacole erau nişte exerciţii în jurul unei bare din inox”, a declarat, marţi, Stoia. Edilul susţine că fundaţia are datorii de peste 60.000 de lei la Primăria Timişoara şi că refuză să părăsească spaţiul motivând că a făcut investiţii acolo.
„Am cerut, prin diferite adrese, să vină să predea spațiul, să facem socotelile cu banii. Dânsul (n.r. – directorul Filarmonicii Banatul, din spusele viceprimarului) se încăpăţânează să nu predea cheile spaţiului – sunt alte firme interesate să facă berărie sau mai știu ce se poate face acolo -, are anumite pretenţii băneşti (…) Ieri i-am dat un telefon și i-am spus că dacă nu ne aduce cheile şi nu ne predă spaţiul o să aplicăm legea, legea spune să îl evacuăm prin intermediul unui executor judecătoresc. Procedura de evacuare e simplă, cea cu banii e mai complicată (…) Speţa este că s-a terminat contractul de aproape un an de zile şi omul nu predă spaţiul. Noi stăm şi pierdem în fiecare lună o grămadă de bani. Dânsul se consideră că ar fi nedreptăţit. Nu există clauză contractuală privind recuperarea investiţiilor. Primăria a închiriat, trebuie să primească banii. Nu s-a făcut nici măcar o solicitare de prelungire de contract, în ce calitate stă acolo şi nu predă cheile?! Nu s-a mai plătit nimic, spaţiul stă închis şi nu produce nimic, decât pagubă. Şi cei cu pâinea stau ilegal acolo, brutăria”, a adăugat Stoia. Din spusele edilului este vorba despre un spaţiu de 203 metri pătraţi în interior, plus aproape 480 de metri pătraţi în exterior – terasa din zona Pieţei 700.
Preşedintele FACT, Ioan Gârboni, nu a putut fi contactat telefonic pentru a ne răspunde la întrebări și pentru a-și prezenta poziția vizavi de acest subiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!