Cancerul oral este una dintre puţinele afecţiuni care poate fi descoperită în cabinetul de stomatologie. Din păcate, cancerul oral este foarte rar diagnosticat în stadiile incipiente, însă în aceste cazuri, dacă este descoperit, are o rată de vindecare de 80%.
Bărbații sunt mai afectați decât femeile, iar vârsta la care apare cancerul oral este după 40 ani. Boala poate apărea oriunde la nivelul cavităţii bucale: pe buze, pe gingii, pe cerul gurii (palat), pe limbă sau sub limbă.
La nivel global, cancerul oral se află pe locul 6 în clasamentul celor mai răspândite tipuri de cancer. România prezintă o incidenţă de 4,2% în afectarea populaţiei, conform statiscilor.
Factorii cei mai importanți care duc la apariţia cancerului oral sunt produsele din tutun și consumul excesiv de alcool sau expunerea excesivă la soare.
Fumatul ţigărilor, al trabucurilor sau chiar mestecatul tutunului prezintă un risc de a dezvolta cancer oral. Tutunul conţine substanţe cancerigene, iar corelaţia între consumul cronic, de lungă durată, şi cancerul pulmonar este dovedită ştiinţific.
Cei care beau alcool regulat și în exces prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer oral. Abuzul de alcool este al doilea cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea cancerului oral.
Și expunerea excesivă la soare poate conduce, din păcate, la cancer oral. Cei care petrec o mulţime de timp în aer liber şi nu folosesc creme de protecţie solară sau balsam de buze prezintă risc de a dezvolta cancer de buze.
Simptome iniţiale ale cancerului oral pot fi: dureri, iritaţii sau răni la nivelul buzelor sau gingiilor care nu au tendinţa de vindecare; pete roşii sau albe sau alternanţa de pete albe şi roşii pe mucoase; sensibilitatea sau senzaţia de amorţeală care nu au o cauză evidentă şi nu dispar timp îndelungat; dificultate în masticaţia şi înghiţirea alimentelor sau în vorbire.
Solicitaţi medicului stomatolog un consult al întregii cavităţi bucale, nu doar un consult dentar. Cabinetul de stomatologie este primul loc în care se poate descoperi cancerul oral, iar medicul stomatolog va poate indica următorii paşi spre tratamentul de specialitate al acestei afecţiuni.
Pe specialiștii de la Cabinetul Ultra-Med din Timișoara ăi găsiți pe str. Pavel Jumanca nr.14. Telefon programări: 0723372767.
Citiți principiile noastre de moderare aici!