Aplicația Consiliului Județean Timiș o găsiți aici. Este un program în care puteți face o sesizare vizavi de prezența ambroziei într-o anumită zonă. Puteți face și o poză cu telefonul, pentru ca terenul să fie mai ușor de identificat, fotografie pe care o atașați sesizării.
Reprezentanții CJ Timiș vor identifica locația, iar dacă terenul aparține de administrația județeană vor interveni, urmând să sesizeze primăriile dacă buruiana care dă alergii este pe terenul acestora.
„Am reușit să facem un prim pas în proiectul pe care l-am demarat împreună pentru combaterea ambroziei. Astăzi lansăm o aplicație prin care putem cunoaște planta, dar prin care putem să ne și implicăm efectiv atunci când identificăm o astfel de problemă”, a spus Călin Dobra, președintele CJ Timiș.
Proiectul pentru combaterea ambroziei este parte a programului OcroTim.
La lansarea aplicației, care a avut loc marți, 7 iulie, au participat profesorul universitar Carmen Bunu Panaitescu, de la OncoGen, prorectorul Radulov Isidora și decanul Florin Imbrea, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I Al României” din Timişoara.
„Au fost ani de zile, în care, din cauza acestei plante păcătoase, oamenii sufereau și credeau că sunt răciți. Prin posibilitatea de a identifica alergia la ambrozie am fost primii care am spus că este o problemă de sănătate publică, și de 18 ani noi monitorizăm planta. În perioada august-septembrie, toți alergologii, medii oreliști medicii din Terapie Intensivă se confruntă cu cazuri din ce în ce mai severe de alergie la ambrozie, care se manifestă cu rinită, rinoconjunctivită, care se complică cu simptome de astm, care duc la criză și pacienții vin spre terapia de urgență”, a spus profesorul Carmen Bunu Panaitescu, de la OncoGen.
Trimite articolul
XCaca maca, am mai avut o aplicatie si de la primarie. Tot in basca i-a durut si pe aia de sesizari.
De ani de zile avem problema asta, nu e ceva nou. Sunt atatea plangeri ale oamenilor (cel putin in Timisoara), atatea amenzi date de Politia Locala, de ce avem neaparat nevoie de o aplicatie pt a face ceva? De ce Primaria amendeaza doar persoanele fizice cu teren si doar cand primeste sesizari si nu face controale si fara sesizari si nu se ocupa de propriile terenuri? Ce va schimba aceasta aplicatie? De ce primariile oraselor si comunelor mai mici nu iau masuri, ca ele nu au complexitatea unui oras ca Timisoara, ar putea rezolva mult mai usor?!
Praf in ochii prostilor, sau mai bine zis polen in plamanii nostri. Daca se vroia, se facea ceva in atatia ani, cu sau fara aplicatie. Mi-e sila de voi, politicienilor! Abia astept sa plec din Timisoara, sa scap de voi si de ambrozia voastra, sa ramaneti voi cu tantarii si sobolanii si ambrozia si cocalarii vostri. Oras de 5 stele, vai si amar!
Nu se va rezolva NIMIC. Bla, bla, bla. Astea NU sunt masuri radicale si nici eficace. Descoperit (întâmplator), foto cu smartfonul (daca Badea Petru are asa ceva), identificat si sesizat primaria! Si ce va face primaria?! Nimic, caci habar nu are cum trebuie stârpita eficient planta, nu are capacitate tehnica si mijloacele necesare. Solutia:
CJT trebuie sa aibe doua echipe: una pentru informarea localitatilor din judet, alta pentru municipiul Timisoara (unde este o mare densitate de populatie). Echipa din Timisoara, împarte orasul dupa cartierele istorice. Pentru fiecare cartier o echipa! Echipele vor fi conduse de un reprezentant al municipiului care are autoritate sa patrunda în curtile, gradinile sau terenurile respective si sa controleze (detecteze) planta. Echipe de 2-3 muncitori pentru fiecare cartier înzestrati cu echipamentul necesar. Dupa identificare, echipa intervine si sub controlul reprezentantului, elimina planta în mod stiintific, definitiv si eficace. Indiferent cât costa aceasta organizare (cam cât o fântâna electro-muzicalo-colorata), în doua luni nu ar mai exista nici o ambrozie în oras. Anul viitor, doar o inspectie amanuntita cu mici eradicari ar mai fi necesara. TOTUL e chestie de vointa, organizare si prioritate. Ori, zic eu, prioritatea Nr. 1 este sanatatea cetatenilor! Asa mare lucru este sa se faca asa ceva????
Daca le-ar da o secera la multii astia de propun masurilii, s-ar fi rezolvat de mult ceva. Dar la noi se fac masuri, planuri, aplicatii pe tilifon, telefon special si toti asteapta ca sa vina primarul / primarita sau cineva de la Primarie sa le taie ambrozia.
Nu se va face nimica, ca in primul rand nu iti trebuie atatea aplicatii si masuri si daca se stie unde e ambrozia si asa nu se va face nimica. Se da amenda care nu se aplica, ca e ilegala conform CCR, si pana se face ceva, vine mama natura cu baba Dochia si face ea ordine.
PS. In primul rand ar trebui Primariile ( ca e vorba de judet aici) sa isi curete locurile lor si sa dea exemplu la ce si cum se face. Asa cum vor ei acuma, plateste amenda cine cade de prost. Si alergia, sa ma scuzati, nu apare la oricine, si daca unul ambrozia in fundul curtii, nu prea are cum sa tuseasca cineva pe strada. Parerea mea.
-
Inainte sa te dai cu “parerea mea” documenteaza-te pe ce distanta produce efecte polenul de la o planta din fundul curtii
‘aplikatia’ trambitata este o pagină web care nici nu merge bine. Mă întreb dacă se înregistrează undeva ce pui in formularul ala, daca pozele trimise sunt verificate ca sunt cu ambrozia si nu răpită cum era in spatele pozei. Dobra asta face campanie si nu rezolvă pb alegenilor. Ar tb sa asculte ce zice Bunu si Universitatea pt combaterea efectivă a acesteia si dat amenzi pe masura.
Aplicatii! Smartphon! Dar câmpul napadit de ambrozie ramâne pe mai departe neatins si miliarde de spori vor fi purtati de vânt în toate colturile regiunii. Impotentii din fotografie puitea veni cu sape si lopeti si…la lucru, nu la emisiuni TV si anunturi ineficace!
Eu prezic: prostia asta electronica NU va contibui la nici o singura eliminare de tulpina de ambrozie! Singura solutie: format o entitate independenta de primarie sau judet care sa aibe ca scop detectarea si eliminarea plantei. Dar asa, sa stai pe scaun cu smarphonul în mâna si sa astepti informatii este ca si Primarul sezând în fotoliu la Facebook!