Specialiștii din primărie și-au dat seama că transportul public nu prea are legătură cu construirea de autostrăzi. A fost nevoie de aproape o lună pentru modificarea unor condiții în proiectul privind procedura de selecție pentru desemnarea membrilor Consiliului de Administrație la STPT.
În 22 iunie a fost validat raportul pentru numirile finale în CA, dar marți, 17 iulie, aleșii vor trebui să modifice hotărârea adoptată în urmă cu trei săptămâni. Proiectul se referă la „rectificarea punctului 1 din Anexa 1 la HCL nr. 328/22.06.2018 privind aprobarea Raportului pentru numirile finale”.
Inițial, un expert independent a propus profilul candidatului și a decis că el are nevoie de cunoștințe în domeniul lucrărilor de construcții ale drumurilor și autostrăzilor. Redăm cuvânt cu cuvânt conținutul punctului în discuție: „Expertul independent – Cabinet individual de psihologie Delia Vîrgă propune și recomandă profilul candidatului cu următoarele competențe, trăsături și cerințe: Competențe specifice sectorului (cunoștințe în domeniul lucrărilor de construcții ale drumurilor și autostrăzilor, cunoașterea proceselor tehnologice/operaționale în domeniul lucrărilor de construcții ale drumurilor și autostrăzilor”. Așadar, cei care au organizat procedura de selecție au decis, la propunerea unui psiholog, că membrii CA trebuie să fie specialiști în autostrăzi și drumuri, nu în transport public.
La trei săptămâni distanță, specialiștii din primărie și-au dat seama că nu prea se potrivește una cu alta și au modificat articolul, care va spune acum că un candidat ideal trebuie să aibă „competențe specifice sectorului (cunoștințe în domeniul transporturilor de călători, cunoașterea proceselor tehnologice/operaționale în domeniul transportului public de călători)”.
Povestea noului CA
În Consiliul de Administrație al STPT au ajuns doar șapte oameni, deși erau disponibile nouă locuri. La concursul făcut de primărie au participat 14, dar nu toți au obținut punctaj de trecere. S-a tras linie deasupra de Ioan Goia, cel care a condus timp de zece ani fosta RATT, din care șase sub Administrația Robu.
De prima probă, cea a dosarelor, au trecut 14, majoritatea membri PNL, colegi de partid cu primarul Nicolae Robu. Este vorba despre Cătălin Iapă – consilier personal al edilului-șef, Ioan Goia – director al STPT, Culiță Chiș – director al Direcției Edilitare din primărie, Nicolae Bitea – consilier județean PNL, Cosmin Buboi – vicepreședinte PNL Timiș, Constantin Avram Stănușoiu – fost președinte PNL Sânnicolau Mare, Adrian Teodor Crișan, Sorin Karagena – fost membru PNL, Dumitru Popovici – membru PNL, Sorin Supuran – vicepreședinte PNL Timiș, Marian Mocan, Andrei Olteanu, Nastasia Pop și Daniel Cosmin Țepeș.
După această primă probă, Goia avea cel mai mare punctaj – 53 de puncte, în timp ce Adrian Teodor Crișan avea 44, iar Culiță Chiș doar 43. Marian Mocan obținuse 40 de puncte, iar Nicu Bitea, Cosmin Buboi și Sorin Supuran câte 38 de puncte. Constantin Avram Stănușoiu avea 37 de puncte, Cătălin Iapă, Sorin Karagena și Dumitru Popovici câte 36, Nastasia Pop și Daniel Cosmin Țepeș câte 35, iar Andrei Oltenacu doar 33 de puncte.
În 5 iunie s-a ținut cea de-a doua probă: interviul. Responsabilii din primărie abia după 18 iunie au publicat rezultatele interviurilor. După acestea a reieșit că cel care se pricepe cel mai bine la transport public este Culiță Chiș, șeful din primărie care are grija de infrastructura orașului. Mai bun la transportul public a fost considerat și Cătălin Iapă, consilier personal al primarului, care a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare.
Din CA al STPT vor face parte Culiță Chiș, Sorin Supuran (n.r. noul director interimar al societății), Marian Mocan, Constantin Avram Stănușoiu, Cătălin Iapă, Nicolae Bitea (n.r. director adjunct al STPT) și Cosmin Buboi. Conform anunțului inițial, mai erau două locuri de ocupat, dar primarul Robu a decis că CA poate funcționa doar cu șapte membri. STPT funcționează încă cu un Consiliu interimar, care a schimbat la sfârșitul lui mai și conducerea societății.
S-ar putea ajunge în instanță
Toată tevatura cu noul Consiliu de Administrație al STPT ar putea ajunge în instanță. Unii candidați respinși la procedura de selecție au depus plângeri prealabile, care ajung tot marți în atenția consilierilor locali. Cinci oameni care au participat la competiție au depus „adrese privind plângerea prealabilă formulată împotriva HCL 328/22.06.2018 privind aprobarea raportului pentru numirile finale întocmit de către Comisia de selecție, în vederea ocupării posturilor vacante de membri în Consiliul de Administrație la Societatea de Transport Public Timișoara”. Nemulțumiți de rezultatul final au fost Ioan Goia, Sorin Karagena, Dumitru Popovici, Teodor-Adrian Crișan și Daniel Cosmin Țepeș.
Tot marți, aleșii locali vor discuta din nou despre delegarea către STPT, prin atribuire directă, a serviciului de întreținere a iluminatului public. Proiectul a picat la vot în ședința trecută.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2051522″]
[related-post post_id=”2061637″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!