Firele au fost lăsate pe trotuare și pe așa-zisele spații verzi care ar fi trebuit amenajate după reabilitarea șoselei. Operatorii care aveau cabluri pe stâlpii de pe bulevard nici măcar nu au fost anunțați că vor fi lăsați fără fire, așa că au fost nevoiți să trimită echipele de intervenție pe teren.
Firmele care au cabluri aeriene în Timișoara au fost notificate în urmă cu o lună de reprezentanții primăriei să le introducă în subteran pe străzile unde se fac lucrări de reabilitare. Exemplu: Popa Șapcă, Oituz, Splaiul Tudor Vladimirescu sau Bd. Mihai Viteazu.
Povestea este una mai veche. Deși aveau o hotărâre de consiliu local care spunea că firele de pe stâlpi trebuie introduse în subteran până la finele lui 2012, aleșii locali au decis să prelungească termenul limită până în 2015. În 2015 a fost prelungit iarăși.
Potrivit reprezentanților primăriei, operatorii sunt obligați, prin HCL, să îngroape cablurile aeriene până în septembrie 2018.
Relația primăriei cu operatorii care au fire pe stâlpii din oraș nu este una prea roz. În timpul lucrărilor din zona Mărăști, s-a decis tăierea cablurilor aeriene, iar oamenii au fost lăsați zile întregi fără telefonie și internet. Același lucru s-a întâmplat, în noaptea de marți spre miercuri, și pe Bd. Mihai Viteazu.
Reprezentanții Societății de Transport Public Timișoara, care au în grijă toți stâlpii din oraș, de când se ocupă și de iluminatul public, au fost trimiși marți noaptea să facă să dispară cablurile aeriene de pe Mihai Viteazu.
„Azi-noapte s-a intervenit la aceste cabluri de date, dispoziția este venită de la Direcția Edilitară, am înțeles că trebuie introduse în subteran și s-au tăiat, s-au dat jos tocmai pentru acest lucru. Urmează ca operatorii care prestează să și le introducă în subteran și au trebuit date jos. Ni s-a spus să mergem să le tăiem. Noi avem mașini speciale, avem 3.900 de stâlpi în administrare, la Societatea de Transport Public, iar partea de iluminat este a noastră. Noi răspundem de toți stâlpii din Timișoara, cei 22.000 dacă nu mă înșel. Cei 3.900 sunt strict în administrarea noastră, dar diferența până la 22.000 sunt ai primăriei. Oricum, tot ce ține de iluminat și tot ce este pe stâlpi este responsabilitatea noastră. Ne-au sunat, avem mașinile de intervenție și ne-am dus azi-noapte și am eliberat acele cabluri de pe stâlpi, la solicitarea lor. Noi intervenim și noaptea, pentru că circulația este mult mai redusă și atunci sunt pericolele mult mai mici decât pe timpul zilei”, ne-a declarat Nicu Bitea, directorul STPT.
Robu: În Timișoara totuși cablurile au început să dispară. Cum? Luând noi ghilotina
Bitea n-a știut să ne spună dacă operatorii care au cabluri aeriene au fost informați de operațiune, dar sursele noastre din primărie spun că acest lucru nu s-a întâmplat. De altfel, primarul Nicolae Robu declara recent că nu mai așteaptă ca acești operatori să-și facă treaba.
„Ați văzut cât de sfidători pot să fie acești deținători de cabluri aeriene? Am spart tot orașul, cu ghilimele de rigoare, este o formulă consacrată în limbajul străzii, kilometri de trotuare, câteodată după ce au fost făcute frumoase au fost sparte pentru a se realiza tubulatura în vederea ducerii în subteran a cablurilor aeriene. Niciunul nu a făcut nimic să și ducă cablurile în subteran, niciunul dintre acești deținători. La toate lucrările mari pe care le-am avut, la cele trei pasaje, Michelangelo, Popa Șapcă, la Jiul, mai recent la lucrarea Piața Mărăști, la centrul istoric, am făcut nenumărate înștiințări, notificări către deținătorii de cabluri și n-au răspuns. Și după cum ați văzut, în Timișoara totuși cablurile au început să dispară. Cum? Luând noi ghilotina. Cu acești oameni nu se poate altfel”, a explicat primarul Timișoarei.
Robu spune că firmele care dețin cabluri aeriene pe stâlpii din Timișoara au încercat să-i instige pe timișoreni, fiind făcută vinovată primăria că oamenii au fost lăsați fără internet și televiziune.
„Am fi riscat să pierdem fondurile pentru pasajul Michelangelo, pentru că ei nu reacționau nicicum, și atunci am trecut la tăierea cablurilor. Bineînțeles că imediat după aceea au venit, au încercat să-i instige pe cetățeni, să se revolte la adresa noastră, pentru că ne-au prezentat pe noi vinovați că oamenii au rămas fără Internet sau fără televiziune. Nu mai vorbesc de alții care le-au ținut isonul, în loc să fie de partea interesului public, că am mai văzut scrieri, mă rog, noroc că le citește Google, cei ce le scriu cred că nu le citesc încă o dată să vadă ce prostii au scris. Sunt unii care au ca audiență motorul Google și cam atât”, a completat primarul.
Potrivit edilului-șef, în Mărăști a fost tăiat „un mănunchi de 170 de cabluri”, primarul precizând că „vom continua cu radicalism să punem orașul la punct”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!