Potrivit directorului interimar STPT, Sorin Supuran, salariile angajaților au fost achitate în proporție de 50 la sută pentru luna iunie. Asta după ce săptămâna trecută angajații au mai primit 800 de lei, iar în această săptămână alți 500 de lei și tichete de masă.
În timp ce se confruntă cu probleme financiare mari, oficialii STPT susțin că au de încasat de la Primăria Timișoara 14 milioane de lei. Cu acești bani ar putea acoperi atât plata salariilor la zi, cât și datoriile către ANAF. Sorin Supuran susține că o posibilă rezolvare s-ar putea face prin procedură de scontare, trei bănci fiind interesate de acest lucru.
„Au trimis scrisori de intenție, când vom avea o variantă, vom sconta acele facturi. Soluția cu factoringul înseamnă că facturile pe care le emitem către Primăria Timișoara pot fi scontate în cuantum de 90% din valoarea facturată. Va ajuta nu numai plata la zi a salariilor, ci și la plăți către furnizori, pe contracte serioase, cum sunt cele pentru energie, combustibil sau asigurări. Forul de decizie este însă consiliul de administrație, iar apoi oferta finală trebuie acceptată și de autoritatea tutelară”, a explicat Supuran.
Mai exact, băncile ar urma să cumpere debitele pe care STPT le are de încasat de la Primăria Timișoara la 90 la sută din valoarea lor, urmând mai apoi să încaseze întreaga sumă de la municipalitate. Avantajul ar fi că STPT ar face rost acum de bani și nu peste un anumit timp, chiar dacă suma obținută va fi mai mică.
„Dacă ar reuși s-o plătească (datoria de 14 milioane de lei – n.r.), ne-ar acoperi nu doar salariile, ci și ratele către ANAF și furnizori (…) Întotdeauna banii la primărie vin în perioada 6-10 ale luni. În august și septembrie, Primăria Timișoara s-a angajat să închidă acest debit (….) Soluția cu factoringul este mult mai bună decât linia de credit despre care am vorbit inițial”, afirmă Supuran.
Citiți principiile noastre de moderare aici!