Din ce în ce mai mulți oameni se plâng de mizeria din Timișoara. De la străzile și trotuarele acoperite cu noroi și frunze, până la rampele clandestine de deșeuri și gunoaiele ce dau afară din tomberoane, cititorii Tion constată că serviciul public de salubritate este ineficient.
„Sunt foarte conștient de nemulțumirile cetățenilor în ceea ce privește curățenia în oraș. De aceea am agreat cu firma de curățenie Brantner că vom crește bugetul pentru serviciile de salubrizare stradală cu 8 milioane de lei față de 2021”, a declarat edilul în timpul conferinței de miercuri.
Mizeria se vede cu siguranță și din birourile de pe C.D. Loga, pentru că reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara spun că nici ei nu sunt mulțumiți de curățenia din oraș. Nemulțumiți erau și în toamna anului trecut, deși anul 2021 ar fi trebuit să fie „anul curățeniei”, cu măturat manual, măturat mecanizat, spălat manual și spălat mecanizat.
Noul plan bugetar prevede o distribuție majorată a fondurilor pentru serviciile de salubrizare. Din totalul de 89,6 milioane de lei ce revin Programului „Timișoara verde și curată”, aproape jumătate, adică 42,8 milioane de lei, merg spre serviciile de salubritate ale orașului. În viitorul apropiat se va începe și „o campanie agresivă de spălare a străzilor”, conform oficialilor din primărie.
Primăria Municipiului Timișoara acuză relațiile dificile pe care le are cu firma de servicii responsabilă de curățenia din oraș. Firma Brantner mai are un an din contractul încheiat în 2019 pentru 18 milioane de euro.
„A fost un proces de altercație cu firma de salubrizare (n.r. – Brantner), care a zis că trebuie să dăm mai mulți bani ca să fie mai curat. Eu, unul, le-am zis ca, măcar, să facă curat pe banii ce îi primesc acum. Eu spun foarte clar: acolo unde, momentan, plătim salubrizare și eu văd pe program că plătim pentru șase zile de curățenie pe săptămână, atunci vreau să pot merge și să văd că este curat, că se curăță la un maxim posibil”, a explicat primarul orașului.
Edilul mai acuză și proasta întocmire a caietului de sarcini rezultat în urma licitației din 2019. Înțelegerea dintre vechea administrație și Brantner cuprinde doar 50% dintre străzile orașului de pe Bega, afirmă primarul. Mărirea bugetului a fost consecința nevoii de a acoperi restul de străzi rămase.
„Acest caiet de sarcini, așa cum a fost făcut atunci, nu a fost unul bun. Contractul este destul de prost. Probabil s-a licitat și la un preț mult prea mic”, a ținut să sublinieze Fritz.
S-au menționat și datoriile pe care noua administrație a trebuit să le plătească operatorului de salubrizare. Din 22 de milioane de lei alocate în 2021, 7 s-ar fi dus doar pe restanțe la Brantner. Și șantierele ar reprezenta o sursă de mizerie, însă administrația locală transmite că următorul contract de salubrizare va fi „transparent și realizat cu profesionalism”. Propunerea de buget include și întocmirea unui nou caiet de sarcini, care „nu va mai fi scris pe genunchi în Primărie”, ci va fi pus la punct de un consultant extern.
Pe ce merg restul banilor
Restul de 46,8 milioane de lei din cadrul programului ar constitui fondul pentru câteva direcții de acțiune considerate necesare pentru oraș:
- achiziționarea a 45 de camere de supraveghere
- plantarea de arbori maturi, cu precădere pe liniile de contur ale Pieței Libertății
- repararea Parcului Rozelor
- repararea Parcului Copiilor
- începerea documentației pentru necesarul de platforme de colectare selectivă a deșeurilor
Pe 21 februarie se va organiza dezbaterea publică online pe tema bugetului Timișoarei pentru anul 2022.
„De 1 martie vreau să votăm acest buget și în Consiliul Local. Sunt încrezător că acest proiect va fi votat”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Pe aceeași temă:
UPDATE. „Timișoara murdară”. Morman de gunoaie între pubele, în zona Bălcescu
FOTO. Joaca de-a curățenia în Timișoara. City managerul Creiveanu: lucrăm la un nivel mediu
FOTO. Dominic Fritz a prezentat bugetul Timișoarei pentru 2022. Acesta intră în consultare publică
Trimite articolul
XDaca inainte pe vremea lui zerobul era oribil acum e jalnic. E ca in rusia. Poate la unii le convine.
-
Sunt pro american toata ziua , dar draga comentatorule sa vezi cum arata strazile in Moscova si atunci ca mai comentezi
-
rusia nu e doar moscova cum nici tm nu e doar iulius town
-
Ca sa nu mai vorbim despre gunoaiele din unele cartiere ale moscovei. Dar daca postacul rus incepe comentariul cu o minciuna de genul “Sunt pro american toata ziua”, atunci il credem pe cuvant, nu? 😀
-
-
A ales bine Robu.Jalnica firma asta.
Cetatianul are drepturi dar si responsabilitati…nu arunca pe jos, nu parca pe spatiul verde, ai grija de locul unde locuiesti. O fi si primarul hamster dar un mai mare needucat, lenes si nesimtit ca romanu…
Pana nu se curata primaria de gunoaie, nici Timisoara nu va fi curata.
#ReferendumDemitere
Un tip intra intr-un bar unde auzise ca se folosesc doar supertehnologii de servire a clientilor.
Apare barmanul, un robot de ultima generatie si-l intreaba ce coeficient de inteligenţă IQ are. Tipul zice 160. Atunci robotul îi propune un whiskey de 15 ani vechime si incepe sa discute cu el despre incalzirea globala, mecanica cuantica, nanorobotica, etc.
A doua zi revine tipul, curios. Robotul intreaba ce IQ are. Āsta zice 90. Atunci îi ofera o halba de bere, relativ buna si incepe sa vorbeasca cu tipul despre fotbal, femei si mancare.
Ziua urmatoare, clientul si mai curios, revine la bar. Robotul intreaba de IQ. Tipul zice 40. Atunci robotul îi oferā un pahar de vin ieftin si prost si-l intreaba:
-Si anul āsta, tot cu USR votaţi???
-
Foarte tare :):):)
-
oau, ce banc bun. Am râs cu lacrimi.
-
… si tipul ala cu IQ=40 (cum sunt eu), zice “Depinde cine candideaza”, nu?
#revolutiabuneiguvernari: Străzile Timișoarei, pline de mizerie.
LA FEL E SI IN GIROC SE CONSTRUIESTE MULT IAR MASINILE IASA CU CAUCIUCURILE PLINE DE NOROI IN SOSELE.
-
Exact. Problema ii ca si daca sunt amendati din cand in cand de garda de mediu tot nu fac statie unde sa spele camiaonele inainte sa iasa din santier. Ar trebui inchis santierul pana la remediere.
La 6 luni de la expirarea contractului cu Retim in care Timisoara a fost o groapa de gunoi, Vopsitul & team (city managerul Kristof, directorul Culita si toti politrucii) au facut un contract pagubos cu Brantner o firma din Cluj cu patroni din Austria care isi permit sa incaseze bani dar sa presteze servicii in bataie de joc. In schimb de bine de rau Retimul matura de doua ori pe saptamana inclusiv pe strazile secundare. Cand au venit borfasii din Cluj acelasi mascarici Lae se lauda ca vor folosi doar masini noi. Surpriza toate erau ruginiturile aruncate de clujeni, automaturatoarele noi cumparate pe banii fraierilor din Timisoara matura astazi strazile din Cluj! Ultracinstitul Lae doarme linistit desi si din vina lui portalul de la intrare de pe calea Lugojului prabusit la furtuna din septembrie 2017 a omorat un tanar
-
Daca pe vremea cu Retim se maturau cu adevarat strazile de doua ori pe saptamana, acum se matura de doua ori pe an.
Locuiesc in zona centrala, aproape de Facultatea de Arhitectura si nu am vazut sa se mature strazile mai mult decat de doua ori pe an.
Cum s-a mai si sapat prin zona, noroiul si mizeria sunt de nedescris.
In halul asta nu a aratat Timisoara niciodata.
Rusinos….
a promis curătenie si nu a facut. a promis proiecte complet noi din 2022 si nu a facut. a promis că rezolva cu colterm si nu a facut. etc etc etc. a promis a promis si a promis si nu facut nu a facut si iar nu a facut. dar gargara a rămas aceeași. greaua moștenire, 30 de ani, ca el nu e harry potter, tot altii sunt de vină si tot felul de scuze. asa o vom duce până în 2024 când vom avea o paleta noua de promisiuni frițiene
Jos usr jos fritz! Deja ai scumpit gunoiul la blocuri, si tot asa curat e, ba mai rau. Acuma e si bezna seara, nu merge iluminatul, oamenii dupa 6 arunca gunoiul in parcare intrr masini, vin sobolanii, etc. Frumos nu?
De 7 ani e așa, acum ați “descoperit” mizeria sau cum? Nu trăiți în oraș sau? Va prefaceți că totul e roz, când cineva mai face asta și public dintr-odată se trezesc toate “instituțiile” astea ECO. Luați bani și dormiți in birouri… Nesimțiți
Groaznic e putin spus…este o mizerie in tot orasul de nedescris(sa nu amintesc de Giroc) si din pacate nu doar cei de la conducere sunt de vina. 50% o au ei, iar 50% nesimtitii care nu au nici macar cei 7 ani de acasa…acesti indivizi care sunt mai jalnici decat animalele si ar merita exilati in jungla pt ca asta denota comportamentul lor………….
Doar masuri de baieti epilati!
Curatenia se face cu utilaje performante si urmarita sistematic!
Dar … NIMIC!
“Oamenii se plang de mizerie” dar tot ei o fac, in afara de frunzele cazute !
-
Hai să îți explic ceva despre “făcutul” mizeriei: unde stau la bloc parchez mașina peste drum. Aveam un cos de gunoi în colțul parcării, treceam strada mai era un cos și în colțul blocului mai era un cos. De la mașina la intrarea in bloc aveam 3 coșuri de gunoi.
Anii trecuți au venit marile lucrări inutile a lu Robu de schimbat trotuare și făcut sensuri unice, adică sifonat bani și au dispărut 2 coșuri. Ultimul rămas s-a rupt și au rămas doar bridele metalice pe stalp și cu bucăți de plastic. Acuma cat vezi cu ochii nu mai e nici un cos.
Tot în timpul asta impozitul a crescut enorm, mult în era Robu și puțin în era fritz.
Acuma daca arunc ceva din mașină pe jos o sa zici că eu sunt nesimțit, nu? Dar eu presupun că pe banii suplimentari din impozit a angajat și un măturător de stradă să de-a cu matura după mine daca nu mai sunt coșuri, nu?
Deci acum eu cetățean cum sa fac? Merg pe matematica sau omenie?-
Deci e OK sa “arunci ceva din masina pe jos”, din cauza ca ar trebui sa vina un maturator sa adune dupa tine? Io zic ca nu e ok sa gandim asa (scuze daca ai fost ironic si io nu m-am prins).
-
Eu am pus o întrebare, cum sa fac? Nu mi se pare normal sa aruncam pe jos, dar nu mi se pare normal nici să dispară coșurile de gunoi, nici să plătesc impozite mărite enooorm și să nu văd curățenie.
-
-
Aici aveți dreptate. Chiar eu l-am văzut pe nesimțitu` de Frtitz ( că nu pot să-i spun altfel ) cum își golea buzunarul plin de semințe în piața Victoriei. Păi, atunci de unde să luăm ecsamplu ?
Câtă vreme o sa avem acolo pe șpriț si usereii nu o sa fie curat. Sunt preocupați sa iși pună pe cei care nu au mai lucrat la stat în funcții călduțe și să dea contracte celor care nu au mai avut contracte cu statul. De fapt vroiau sa facă la fel ca ceilalți dar nu puteau fară ajutorul proștilor care i-au votat.
Nici nu am inceput sa citesc toate declaratiile stimabilului nostru primar, ca m-au apucat nervii!
Adica marim bugetul pentru firma de salubritate cu 8 milioane fata de 2021?? DE CE? O sa-l auzim in 2023( daca o mai fi la carma), ca va mari din nou bugetul ca a fost insuficient in 2022.
Si cu orasul intre timp ce ce intampla? Strazi infecte, trotuare in care iti rupi picioarele, alei pline de mizerii, borduri sparte, rable si electrocasnice din plin!
Capitala cultural europeana? Poate alte orase din Roamania care nu au termen de comparatie cu Timisoara.
-
Va fi la carma pana in 2024. Si poate si dupa. N-au romanii in genele lor sa dea jos, inainte de termen, un “conducator” din administratie. 100 de ani sa o tina Timisoara (ca si Romania) tot asa si nu se va intampla nimic.
IN PRIMUL RAND TREBUIE CONTROLATE TOATE MASINILE CARE IES DE PE SANTIERE PLINE CU NOROI! ELE GENEREAZA CEL MAI MULT PRAF SI NOROI PE STRAZILE ORASULUI! DEGEABA SE CURATA SI SPALA STRAZI, IN 2-3 ZILE REDEVIN MURDARE!
Pozele din articol sunt extraordinar de relevante. Se vede cum “spațiul verde” între drum și trotuar e de fapt doar noroi, care se prelinge pe drum de la ploi. Și când vine căldura și nu mai e ud se transforma in praf pe care îl plimba vântul.
Niciunde, dar niciunde in tarile vestice nu exista acel “spatiu verde”, adică noroi între trotuar și drum! E betonat, asfaltat și acolo unde sunt copaci e o gaura de maxim 1×1 m, acoperit și ăla cu un grilaj metalic sau textil și uite așa au scăpat de noroi și praf. Care nu vă aduceți aminte sau nu ați circulat pe afara deschideți google maps și căutați în ce oras vestic vreți voi spatiu între trotuar și drum și nu o să îl găsiți!
Primul pas și cel mai simplu pentru reducerea, că nu scăpăm de tot, a prafului și noroiului asta e și anume betonarea sau asfaltarea tuturor fâșiilor astea de “spatiu verde” adică noroi! Astfel scăpăm de praf/noroi, fie lărgim trotuarele unde e trafic pietonal, fie facem piste de biciclete, fie locuri de parcare unde e nevoie. Adică câștigăm din plin pe mai multe domenii!
Trebuie alta firma ..si bun simt la cetateni care daca iubesc orasul lor sa aibe grija ca si cum ar fi al ei acasa . Nu cred ca arunca pe jos si la ei in sufragerie .
Din orașul florilor a ajuns orașul gunoaielor….. mulțumim FRITZ
Firma de salubrizare responsabila primeste bani pentru ce presteaza ……sau sustine ca presteaza ca si aici e o discutie vor sa li se confirme lucrari nerealizate sau realizate prost calitativ ! firma care nu are oameni destui si nici utilajele necesare fapt care poate fi confirmat oricand la orice ora , deci nu le mai confirmati lucrarile executate prost! simplu puneti la salubrizare sef pe cinva care da in ei fara mila, ai facut un luru bun primesti banii nu l ai facut ….0 bani