Olăritul, sculptura în lemn, pictura pe sticlă sau ţesutul, meşteşuguri care astăzi sunt practicate de mulţi ca un hobby, sunt pe cale să devină industrie.
„Sutele de copii pe care azi îi vedeţi la cursurile noastre de olărit sau sculptură în lemn la final vor putea să practice nişte meserii pentru care au calificarea necesară, şi ar putea să devină cel puţin Persoane Fizice Autorizate pentru a-şi putea câştiga o bucată de pâine astfel. Îmi place deseori să spun că strecurătorile de ceai de la curtea Marii Britanii sunt făcute de persoane cu dizabilităţi din Timişoara, persoane care aici trăiesc din ajutor social. Sper că proiectul nostru să aducă o clarificare a locului pe care aceste industrii creative le ocupă în peisajul economic”, a spus miercuri Răzvan Hrenoschi, directorul Direcţiei de Cooperare din cadrul CJ Timiş. Acesta a deschis miercuri seminarul intitulat „Industriile creative în judeţul Timiş”, organizat de CJT în cadrul proiectului Creative Growth – Dezvoltare prin Creaţie.
Creative Growth este un proiect iniţiat de Consiliul Regional al regiunii Ostsam din Suedia și vizează dezvoltarea sectorului creativ. Parteneriatul cuprinde 11 instituţii, organizaţii, universităţi și administraţii publice din România, Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Ungaria, Lituania, Italia, Bulgaria, Spania. Scopul proiectului este de a contribui la creşterea competitivităţii europene şi de a accelera dezvoltarea economică regională prin dezvoltarea sectorului creativ ca un nou domeniu de afaceri şi influenţarea politicii de dezvoltare regională şi locală. Pe lângă invitaţi din vestul ţării, la evenimentul de miercuri a participat şi Anna Jacobson, reprezentantul partenerului suedez în proiect.
„Avem cinci centre de olărit în Timiş, repartizate în zone tradiţionale de olărit, avem centre de sculptură în lemn, cerusi de pictură pe sticlă şi dorim să readucem în prim plan ţesăturile. Timişoara, Tomeşti, Margina sau Jupâneşti sunt câteva dintre localităţile unde funcţionează permanent cuptoare de ars sau roţi de olărit. Cei care doresc informaţi în plus despre aceste cursuri le pot afla la sediul Centrului de Cultură şi Artă din Timişoara”, a adăugat Răzvan Hrenoschi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!