Așa cum relatează studenții reprezentanți, problema a fost ridicată într-o ședință de Senat, joi, 27 octombrie, iar directorul BCUT nu a dorit să ajungă la o înțelegere cu studenții. Din contră, aceștia spun că a adus acuzații nefondate și jigniri directe. Ei îl acuză că sfidează Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările din Legea nr. 9/2022.
„Reamintim că în conformitate cu Legea Educației Naționale bibliotecile centrale universitare se află în subordinea Ministerului Educației și sunt finanțate de către acesta, deci taxele pentru așa-zisele pachete «de lux», sunt aberante și abuzive. Mai mult de atât, dacă până anul trecut serviciile BCUT erau taxate cu 30 de lei, în acest an, pentru pachetul premium, care nu conține de fapt facilități «premium», prețul a crescut la 50 de lei, într-un mod total nejustificat”, susțin reprezentanții OSUT.
Astfel, pentru că le încalcă dreptul și pentru conduita cu care a tratat problema, aceștia solicită public demisia de urgență din funcția de director a domnului profesor universitar doctor Vasile Docea și revizuirea prevederii din Legea nr. 1/2011.
„Am luat parte la o formă de degradare umană și profesională într-o profundă stare a sa. Atacuri la persoană, jigniri spune fără nici cea mai mică reține măcar față de contextul formal în care ne aflam, acuzații – pentru că studenții au avut curajul să dezvălui public cum BCUT sfidează cu nonșalanță legea – așa s-a rezumat discuția dintre reprezentanții studenților și un cadru didactic, director BCUT. Demersurile studenților nu se opresc cu siguranță, vom milita în continuare pentru drepturile lor indiferent de context. Inerent apare și întrebarea: ce resurse financiare în plus necesită facilitarea accesului la resursele digitale ale instituției, prelungirea publicațiilor împrumutate sau posibilitatea de a comunica depășirea termenului de restituire prin e-mail? Unde merg cei 50 de lei luați de la student?”, transmite Andreea-Raluca Argeșeanu, președinte OSUT.
Poziția BCUT
La rândul lor, reprezentanții BCUT explică că tarifele au fost aplicate pentru o serie de servicii, dar nu în afara legii, astfel că nu „impietează în niciun fel asupra dreptului de acces al studenților la principalele cărți de specialitate și publicații științifice, stabilit prin Legea Educației”.
„Începând cu data de 1 octombrie 2022, Biblioteca Centrală Universitară «Eugen Todoran» din Timișoara a pus în aplicare prevederile articolului 202 din Legea Educației (Legea 1/2011), modificat prin Legea nr. 9/2022, privind accesul gratuit al studenților din învățământul superior de stat «la principalele cărţi de specialitate şi publicaţii ştiinţifice, inclusiv prin accesul la bibliotecile universitare şi bibliotecile centrale universitare». Astfel, Biblioteca Centrală Universitară «Eugen Todoran» din Timișoara eliberează legitimații gratuite, în baza cărora studenții din învățământul superior de stat au acces la servicii. (…)
În afara acestei cuprinzătoare liste de servicii gratuite, Biblioteca Centrală Universitară «Eugen Todoran» oferă câteva servicii suplimentare, pe bază de tarife, care pot fi achiziționate opțional de utilizatori. Oferirea acestor servicii suplimentare se face cu respectarea strictă a reglementărilor legale, înainte de toate a Legii Bibliotecilor din 2002, care prevede, la articolul 6, că bibliotecile de drept public «pot oferi servicii, stabilite prin regulamentele proprii de organizare şi funcţionare, în condiţiile legii, pe bază de tarife», transmit cei de la BCUT.
Trimite articolul
XInteresant, zi care sunt acele servicii premium, de ce nu specifica domnii bibliotecari? Lipsa reclamelor, scaune incalzite in bibilotec cafea inclusa in timpul lecturii? Avand in vedere ca bibiliotecile in Ro sunt pe cale de disparitie, acesti oameni mai si pun texe aberante.