Mesajul studenților a fost transmis de președintele alianței, Cristi Popescu, în cadrul întâlnirii Consiliului Național al Rectorilor, care a avut loc vineri, la Bucureşti, și care a reunit majoritatea rectorilor din universitățile publice și private din România.
Studenții au punctat problemele cu care se confuntă sistemul universitar și au cerut sprijinul rectorilor. În cadrul mesajului adresat rectorilor, președintele ANOSR a arătat faptul că educația nu a primit 6% din PIB nici pentru anul 2015, că la acest moment nu este aprobată o metodologie stabilă de finanțare a universităților, că statul nu a depus eforturi pentru scăderea ratei de abandon universitar, că studenții nu au garanția accesului la servicii de consiliere de calitate care să îi apropie de așteptările pieței muncii și că nu există stabilitate în sistemul educațional românesc. Președintele ANOSR a menționat eforturile pe care studenții le-au depus pentru rezolvarea acestor probleme, atrăgând atenția că acestea nu pot fi rezolvate fără sprijin și susținere din partea rectorilor.
“Sunt convins că și dumneavoastră ați fi vrut să fie rezolvate problemele pe care noi le-am semnalat, însă din păcate nu sunt puține momentele în care simțim că suntem singuri în lupta pe care o ducem pentru dezvoltarea sistemului educațional românesc și pentru dezvoltarea României prin educație de calitate, la care să aibă acces orice tânăr cu potențial. Noi singuri putem schimba sau propune metodologii, regulamente, chiar și legi, putem obține creșteri ale fondurilor alocate serviciilor studențești într-o parte sau alta, putem pune presiune pe guvernanți să nu mai ia măsuri care să afecteze sistemul universitar – lucruri pe care le-am făcut și în 2014, însă schimbările reale, profunde din sistem nu le putem face dacă nu ne sunteți și dumneavoastră alături. Nu e suficient ca studenții să fie singurii care cer o finanțare corespunzătoare pentru educație, să fie singurii care cer o metodologie stabilă de finanțare a universităților pe baza unor indicatori care să urmărească și experiențele lor, să fie singurii care cer măsuri de sprijin pentru tinerii defavorizați sau să fie singurii care cer calitate și stabilitate în învățământul superior”, a spus Cristi Popescu.
Acesta a criticat şi lipsa de reacție a rectorilor față de evenimentele din educație.
”Vă reamintesc că scrisoarea deschisă adresată Parlamentului și Guvernului României în care am cerut 6% din PIB pentru educație a fost semnată de reprezentanții studenților, de reprezentanții elevilor, de reprezentanții părinților, de reprezentanții tuturor sindicatelor din învățământ, dar nu și de dumneavoastră. Vă reamintesc că în ultima perioadă nu am văzut nicio poziție critică din partea Consiliului Național al Rectorilor față de acțiunile Ministerului Educației, nici măcar la emiterea Ordonanțelor de Urgență, ba mai mult, într-una din poziții ați acuzat de interese ascunse opiniile critice care au apărut la acea vreme. Vă reamintesc că nu am văzut inițiative de creștere a calității educației venite din partea CNR, ori dacă ele au existat, nu au fost nici cu rezultate, nici suficient de transparente încât să aflăm și noi de ele”, a mai spus Popescu.
El le-a cerut rectorilor să nu anihileze orice răzvrătire care vine din partea studenţilor, multe din nemulţumirile lor fiind valabile.
”Vreau să vă amintesc că trebuie să încurajați spiritul critic și în rândul studenților din universitățile dumneavoastră și să nu încercați să anihilați orice răzvrătire venită din partea lor față de conducerea universității. Spiritul critic este una din caracteristicile care ar trebui să definească tinerețea, iar o universitate care are studenți care nu vor mai mult, care nu cer mai mult și care nu luptă pentru mai mult, e o universitate care a eșuat în a-și forma studenți pregătiți pentru societate, care înțeleg și pot să apere valorile democrației”, a concluzionat liderul ANOSR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!