„150 de studenți în științe sociale ai universității derulează studii sociologice și participă activ la activitatea diverselor companii pentru dezvoltarea abilităților practice. Instituția desfășoară proiectul „Practică pentru studenții în științe sociale”, inițiativă prin care motivează și financiar grupul țintă pentru a se implica în activități practice”, am aflat de la reprezentanții Universității de Vest Timişoara.
Ei bine, nu am găsit tinerii studenţi la sediile unor companii, ci, o partea dintre ei, pe străzile unei comune periurbane timişorene, ”sondând” locuitorii din Dudeştii Noi asupra părerii lor despre comuna unde locuiesc, despre plusurile şi neajunsurile pe care le întâlnesc zi de zi aici.
„Nu prea găsim tineri care să se încadreze în cerinţele sondajului. Majoritatea celor intervievaţi au vârsta înaintată, deşi venim de câteva zile nu am găsit tineri”, am aflat de la Andreea, una dintre studentele cuprinse în stagiul de practică.
Totuşi, tinerii implicați spun că este o experiență care i-a ajutat să se descopere și să înțeleagă mai bine traiectul profesional ales.
„Mă bucur că am această oportunitate, că fac parte dintr-o activitate de cercetare sociologică de asemenea anvergură. Mi-aș dori ca aceasta să devină standardul de acum înainte, ca fiecare student proaspăt intrat în facultate să poată avea parte de un astfel de stagiu de practică”, spune Florin Cojocaru, student anul I, Sociologie.
„Proiectul mi s-a părut relevant și foarte folositor pentru viitoarea mea carieră. Ședințele de consiliere și testul de compatibilitate cu meseria de sociolog mi-au reconfirmat că am făcut alegerea corectă mergând la această specializare. Totodată, am aflat lucruri noi despre mine și am aflat ce trebuie să schimb ca să am o reușită profesională. Cursurile și practica propriu-zisă în companii m-au ajutat să descopăr cu adevărat ce înseamnă să lucrezi în domeniul Resurselor Umane. Faptul că oameni importanți în firme s-au oprit pentru câteva minute din treburile lor pentru a-mi răspunde la câteva întrebări, m-a făcut să realizez că o viitoare colaborare, de data aceasta cea de angajator-angajat, nu e așa departe”, este de părere Mădălina Moraru, studentă anul I, Master în Sociologia instituțiilor administrative și instituțiilor de socializare si resocializare.
„O experiență super alături de o echipă pe măsură. Prin acest proiect am reușit să vedem și o altă lume, iar cu ajutorul chestionarelor să cunoaștem nevoile”, spune și Bianca Bălan, anul I, Asistență socială.
Obiectivul principal al proiectului prevede susținerea dezvoltării capitalului uman și creșterea competitivității acestuia, prin conectarea educației și învățării pe tot parcursul vieții la o piață a muncii modernă. Astfel, se furnizează pachete specifice de consiliere profesională prin module de pregătire a stagiului de practică, participarea studenților la stagii de practică în instituții de stat și private, module de consiliere în carieră, participarea la realizarea unor propuneri de dezvoltare comunitară sau organizațională̆.
Studenții vor beneficia de un pachet complet în urma căruia vor putea să înțeleagă mai bine rolul pe care îl poate avea un specialist în științe sociale în cadrul unei organizații sau comunități, să participe la realizarea concretă a cercetărilor sociale, să-și perfecționeze modul de utilizare a instrumentelor de colectare si analiză a datelor și să-și dezvolte capacitatea de a propune soluții de dezvoltare comunitară sau organizațională pe baza diagnosticului social realizat.
Cei 150 de studenți incluși în proiect vor beneficia de o bursă de 600 de lei la finalizarea stagiului de practică.
Proiectul are o finanțare de 1.318.716 lei, din care 26.374 lei reprezintă cofinanțarea din parte Universității de Vest din Timișoara. Activitățile se derulează pe o perioadă de 6 luni, până la finalul anului 2015. Proiectul se derulează prin Departamentul de Sociologie al Facultății de Sociologie și Psihologie și este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!