Studenții de la UPT susțin că rectorul instituției, Nicolae Robu, nu ar trebui să-și prezinte demisia din mai multe motive.
„1. Un principiu de drept spune că prevederile legilor nu acţionează retroactiv. 2. Art. 364, alin. (2) din Legea educaţiei stipulează: <<La finalizarea actualului mandat, noile organe de conducere ale universităţilor se vor stabili în baza prezentei legi>> și 3. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi Comisia Juridică a Senatului au dat rezoluţii prin care se spune că incompatibilităţile prevăzute de noua lege intervin din mandatul următor”, afirmă Cătălin Iapă, student membru în Senatul UPT și fost președinte al organizației studențești Liga AC (de la Facultatea de Automatică și Calculatoare).
Studenţii reprezentanţi din instituția timișoreană, care sunt membri în Consiliile Facultăţilor, în Senatul Universităţii şi ai ligilor studenţeşti solicită Ministerului Educaţiei să pună capăt politicii de abuz. Tinerii acuză faptul că le-a fost luat un drept câştigat, dreptul de a fi reprezentaţi într-o pondere de 25% în toate comisiile şi procesele din universitate.
„Nicolae Robu este un rector apreciat la superlativ de studenţii Universității Politehnica pentru tot ce a făcut în UPT şi pe plan naţional. Dl. rector Robu a modernizat amfiteatrele, laboratoarele, căminele şi cantina, a construit două baze sportive excelente, două bazine de înot, un parc, o bibliotecă şi un institut de cercetări şi a reformat planurile de învăţământ (…)”, spun studenții.
Ba mai mult, ei afirmă că „în UPT, principalul avocat al studenţilor este întotdeauna dl. rector Robu”.
Studenții de la UPT au luat decizia de a redacta o scrisoare de susținere în urma mai multor articole apărute în presa națională și locală în care rectorii-parlamentari sunt acuzați de incompatibilitate.
Potrivit ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, Legea educaţiei naţionale prevede obligativitatea ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare, persoanele care deţin funcţia de rector să opteze între această funcţie şi functia de conducere sau demnitate publică şi/ sau functia de conducere în cadrul unui partid politic deţinute. Funeriu a sesizat Agenţia Naţională de Integritate în legătură cu incompatibilitatea mai multor rectori care deţin funcţii de conducere în partide sau de demnitate publică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!