Universitatea de Vest Timişoara face un nou pas în întâmpinarea nevoilor societăţii. Astfel, instituţia a decis să acorde studenţilor credite universitare pentru a presta activităţi de voluntariat. Toate cu efect asupra celor în nevoie, dar şi a tinerilor
Începând cu anul universitar 2014-2015, studenții care desfășoară activități de voluntariat pot primi 2 credite pe semestru. Pentru a beneficia de acestea, studentul trebuie să contracteze disciplina facultativă „Voluntariat” la începutul anului de studiu, disciplina urmând a fi notată cu calificativul Admis/Respins. Activitatea va fi de minim 60 de ore pe semestru şi poate fi desfăşurată în cadrul ONG-urilor cu care universitatea a încheiat un acord instituţional. La finalul acesteia, studentul va întocmi un dosar conţinând un raport de activitate, certificatul de voluntariat și adeverinţa din partea ONG-ului, precum şi evaluarea realizată de supervizorul voluntarului. Detalii suplimentare despre modul de aplicare a proiectului pot fi găsite pe pagina de internet a Universității de Vest, la adresa www.uvt.ro.
Legea voluntariatului (nr. 78/2014), recunoaşte oficial experienţa obţinută prin prestarea acestei activităţi, atât timp cât are loc in domeniul studiilor absolvite de către voluntar, precum şi posibilitatea recunoaşterii competenţelor dobândite prin voluntariat. Totuşi, voluntariatul nu va fi recunoscut și ca vechime în muncă.
Legea prevede încheierea unui contract de voluntariat și stabilește procedura prin care se poate recunoaște activitatea. Pe scurt aceasta presupune existența unei fișe de post, elaborarea unui raport de activitate și eliberarea certificatului de voluntariat la final.
Citiți principiile noastre de moderare aici!