Pentru a susţine această poziţie, săptămâna aceasta va fi marcată de o serie de manifestări inedite şi activităţi menite să informeze studenţii, să sensibilizeze opinia publică, să crească gradul de conştientizare al importanţei mişcării studenţeşti şi, în final, speră reprezentanţii studenţilor, să ducă la respectarea drepturilor studenţilor.
„Cu toate că legea prezintă studenţii ca fiind <<parteneri în comunitatea academică>>, ei ajung să fie excluşi din cea mai importantă decizie la nivelul unei universităţi: alegerea rectorului. Conform Legii Educaţiei Naţionale, rectorul poate fi ales de o comisie formată din <<minim 12 membri, dintre care cel puţin un student>>, 50% reprezentând membrii universităţii şi 50% personalităţi ştiinţifice şi academice din afara universităţii. Studentul prezent în această comisie ar putea fi un student reprezentant, dar şi un absolvent al universităţii. În aceste condiţii, LEN nu respectă un drept fundamental al studenţilor: dreptul de a fi reprezentaţi într-un procent de minim 25% în toate forurile de conducere ale universităţii.”, spun reprezentanţii studenţilor.
Astfel, membrii OSUT demarează începând de luni o serie de proteste inedite, pentru a atrage atenţia studenţilor din universitate şi a sensibiliza opinia publică. Luni vor fi arborate steaguri negre în faţa Universităţii de Vest, care vor simboliza faptul că moare reprezentativitatea studenţilor. De asemenea, pe parcursul săptămânii vor mai avea loc tot felul de manifestări, printre care completarea unei cărticele cu opiniile studenţilor referitoare la Legea Educaţiei Naţionale, dar şi „Ziua celor 23.000 de carnete de student arse”, programată pentru vineri. „OSUT refuză ca studenţii să fie trataţi ca simple marionete, cifre şi unităţi de măsură!”, încheie reprezentanţii studenţilor din UVT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!