Studenţii de la Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara sunt solidari cu profesorii universitari, care au anunţat o grevă generală pentru data de 22 aprilie. Principala nemulţumire a dascălilor şi a studenţilor este legată de Legea educaţiei, care a fost aprobată la începutul săptămânii trecute de guvern şi trimisă în parlament, pentru dezbatere. Studenţii susţin că au propus mai multe amendamente pe parcursul perioadei în care legea s-a aflat în dezbatere publică, dar nicicare nu a fost luat în considerare. „În textul actual al legii se precizează că nu vom beneficia de reducere de 50% la CFR pe parcursul vacanţelor, iar transportul în comun nu va mai fi gratuit, ci doar redus cu 50%”, a precizat, miercuri, Ioan Pleş, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara. De asemenea, studenţii sunt nemulţumiţi şi de faptul că, în cazul în care legea va fi aprobată, nu vor mai avea reprezentanţi în conducerile universităţilor. „Studenţii nu vor avea reprezentanţi nici măcar în comisia care va alege rectorul”, a adăugat Pleş. Dacă în prezent studenţii beneficiază de o reprezentare de 25% în conducerea universităţilor, în textul actual al Legii educaţiei ei devin simple obiecte de decor. Astfel, studenţii au semnat marţi un protocol de colaborare cu sindicatele profesorilor, de susţinere reciprocă. „Noi ne îndemnăm colegii să nu se prezinte mâine (n.r. joi) la cursuri sau la examene”, a mai spus Pleş.
În ceea ce-i priveşte pe liderii sindicali ai profesorilor universitari, aceştia speră ca peste 50% dintre dascăli să le urmeze îndemnul şi să nu se prezinte la ore. „Nu putem aproxima exact câţi dintre ei vor participa joi la protest. Noi am făcut apel către toate cadrele didactice, să nu intre la ore. Desigur, vor mai fi oameni care se tem, oameni de partid, oameni care, după părerea mea, sunt împotriva sistemului de învăţământ”, a declarat Ilare Bordeaşu, liderul sindicatului „Alma Mater” pe zona de vest a ţării.
Joi va fi grevă generală atât în învăţământul universitar, cât şi în cel preuniversitar. În funcţie de instituţia de învăţământ, elevii fie nu se vor prezenta la şcoală, fie vor fi supravegheaţi de profesori, dar nu vor face ore. Potrivit liderilor sindicali, în jur de 80% dintre profesorii din mediul preuniversitar vor participa joi la greva generală. Cu toate acestea, proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului, care se desfăşoară zilele acestea, se va susţine în toate cele 59 de licee din judeţ în care era programată. Profesorii care au anunţat că vor fi în grevă pe parcursul întregii zile de joi vor fi înlocuiţi de alte cadre didactice, pentru a nu afecta buna desfăşurare a examenului.
Printre principalele nemulţumiri ale dascălilor se numără forma actuală a Legii educaţiei, Legea unică de salarizare în sistemul bugetar şi Legea pensiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!