Organizaţia studenţească atrage atenția asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confruntă universitățile din România, aproximativ un sfert dintre studenții care au nevoie de un loc de cazare neputând beneficia de acest drept, și consideră că decizia Guvernului de a solicita universităților să pună la dispoziție locuri de cazare din căminele lor pentru refugiați este una pripită și nefericită.
„Deși înțelegem și rezonăm cu problemele cu care se confruntă refugiații și apreciem preocuparea autorităților pentru a-i sprijini, considerăm că se pot găsi soluții mult mai potrivite pentru cazarea acestora, care să nu afecteze nicio categorie socială din România”, a transmis OSUT.
Președintele organizației, Bogdan Crișan, spune că oferirea locurilor din căminele studențești nu este o soluție bună la problema refugiaților.
„Problema refugiaților sirieni este o problemă pe care statul român ar trebui să o rezolve, însă oferirea locurilor din căminele studențești nu este cea mai oportună soluție, întrucât marile centre universitare încă se confruntă cu un deficit al spațiilor de cazare, o mare parte din studenți fiind nevoiți să recurgă la alte variante. Sunt multe clădiri în România aflate în nefolosință pe care Ministrul Educației le-ar putea solicita, prioritizând în momentul actual nevoile studenților și soluționarea acestora”, a explicat Bogdan Crișan.
În concluzie, ANOSR solicită universităților din România să aibă ca principală prioritate oferirea locurilor de cazare pentru toți studenții care solicită acest lucru și asigurarea de condiții decente de trai în căminele lor.
În fiecare an, universitățile din România înregistrează un mare deficit de locuri de cazare, privând câteva zeci de mii de studenți de acest drept al lor. Conform unei analize a ANOSR, în prezent aproximativ un sfert din numărul total de studenți care solicită un loc de cazare nu beneficiază de acest drept. Aceasta este și una dintre principalele cauze ale abandonului școlar, deoarece mulți studenți care nu beneficiază de un loc de cazare în căminele universităților, deși au mare nevoie de acest lucru, nu își permit să plătească chiria unui apartament sau taxa de cazare dintr-un cămin privat, și sunt nevoiți să renunțe la studii și să revină în localitățile lor de domiciliu.
Astfel, ANOSR atrage atenția Ministrului Educației și Cercetării Științifice și rectorilor universităților din România asupra faptului că există probleme fundamentale legate de cazarea studenților în căminele de stat și că soluționarea acestora trebuie să fie prioritară, pentru a combate abandonul școlar și pentru a oferi condiții de trai și studiu corespunzătoare unei țări europene a secolului XXI.
„Suntem conștienți de situația nefericită în care refugiații sirieni se găsesc în prezent și apreciem inițiativa guvernului de a lua măsurile necesare sprijinirii acestora, ba chiar milităm pentru ca aceștia să fie sprijiniți de statul român și de instituțiile Uniunii Europene să treacă peste aceste momente dificile, însă considerăm că o problemă nu se rezolvă provocând altele. Atâta timp cât o universitate se confruntă cu un deficit de locuri de cazare și nu poate răspunde tuturor solicitărilor primite de la studenți în acest sens, considerăm că acea universitate trebuie să se preocupe prioritar de cazarea propriilor studenți. Suntem convinși că la o analiză mai atentă se vor putea găsi alte soluții de cazare a refugiaților, care să nu aducă deservicii nici unei alte persoane”, mai spun cei de la ANOSR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!