Dacă nu eşti student din domeniul IT sau ingineriei ai toate şansele ca la finalizarea studiilor să îţi găseşti cu greu o slujbă. O şansă în plus ar putea fi consultarea noii platforme electronice, disponibilă aici.
Rata șomajului în rândul tinerilor este mult peste media din România, 21,6% față de 6,5 – 7,2%, conform statisticilor INS din 2015, arată un studiu de specialitate. Noua platformă online îşi propune să reducă acest nivel, fiind prima din România care își propune să pregătească tinerii, aplicat, pentru piața muncii prin module de e-learning și să le ofere oportunități profesionale personalizate. Portalul a fost prezentat joi, studenţilor, la Universitatea de Vest Timişoara. Proiectul a fost dezvoltat de una dintre principalele bănci din România şi asociaţia Şcoala de Valori.
Studenții vor putea face și un workshop în care să își descopere aptitudinile, sub îndrumarea consilierilor de carieră de la Școala de Valori, pentru a vedea care este locul de muncă potrivit lor.
48,17% dintre respondenții chestionaţi în cadrul studiului consideră că în România tinerii pot obține cu greu un loc de muncă și 3,44% sunt de părere că pot obține cu ușurință un loc de muncă în România.
„Chiar dacă ai cea mai mare medie din anul tău școlar, asta nu îți asigură un loc de muncă. Din păcate, studenții descoperă această realitate abia când încep să meargă la interviuri de angajare. Cred că aceasta este cea mai importantă valoare adăugată pe care o aduce programul „Laboratorul de Cariere” pentru studenți: este un semnal de alarmă tras mai devreme și le poate atrage atenția mai devreme asupra unor oportunități și asupra unor noi modalități de a se pregăti profesional”, a declarat Alexandra, trainer în cadrul Școlii de Valori.
Prin aceste întâlniri directe cu studenții, BCR și Școala de Valori își propun să pregătească mai bine tinerii pentru piața muncii. Conform unui studiu realizat de BCR anul trecut,
Platforma online a fost creată în acest an după ce în 2015 un proiect pilot a fost implementat în Iași și Cluj-Napoca. Aceștia au avut ocazia să viziteze companii, să facă workshop-uri de inițiere în diverse domenii, să își descopere noi abilități.
Platforma electronică este în primul rând una care îşi propune să sprijine tinerii în găsirea de locuri de muncă, nu un portal de oferte de slujbe. Cei care accesează portalul au la dispoziţie patru module care învaţă tinerii să se angajeje, prin sfaturi și exerciții practice: Eficiență și productivitate personală – organizarea spațiului și a informațiilor, organizarea timpului, motivația, învățarea rapidă, obiceiuri neproductive; Ce vreau și ce pot să ofer – autocunoaștere, dezvoltare planificată, conștientizarea preferințelor, angajatorilor, învățare rapidă; Brand personal și inter-relaționare – comunicare, prezentare și brand personal, scriere CV, decodificarea fișelor de post; Oportunități și metode de succes în carieră – gândire investigativă, deschiderea la nou, intraprenoriat și antreprenoriat.
Prin prezenţa la evenimentul de la UVT, virtualii beneficiari ai acestui nou site au avut ocazia să discute direct cu câţiva angajatori, aflând care sunt, de fapt, problemele care apar atunci când absolvenţii vor să obţină o slujbă.
Chiar dacă este orientată spre învăţare, pe noua platformă tinerii pot găsi şi oferte de internshipuri și locuri de muncă dedicate în exclusivitate lor, dar și articole și informații de actualitate. Tinerii vor trebui să urmărească în mod activ informaţiile existente, aici se vor anunța în mod regulat vizite sau workshop-uri în companii la care vor avea acces și șanse mai mari de a fi acceptați, dacă parcurg cât mai multe module pe platformă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!