Cea mai mare parte a studenţilor s-a reunit în Complexul Studenţesc, fiind prezenţi atât cei de la Universitatea de Vest Timişoara cât şi cei de la Universitatea Politehnica. După ce cele două grupuri s-au reunit, au plecat în marş spre UVT, acolo unde ar fi trebuit să fie aşteptaţi de un alt număr mare de studenţi. Nu a fost aşa, mulţi dintre cei aflaţi la cursuri preferând să nu participe la protest.
„Eu nu iau bursă, nu stau la cămin, îmi văd de cursuri, nu voi participa la marş”, spunea o domnişoară blondă, grăbită să plece din rândurile tinerilor ei colegi preocupaţi de protest.
„Vrem să arătăm că studenţii sunt o forţă. Suntem aici pentru că vrem să schimbăm ceva. Cerem Guvernului o finanţare responsabilă a învăţământului românesc”, a declarat Vlad Cherecheş, conducătorul Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest. Pe platoul instituţiei protestatarilor li s-au alăturat şi un grup de elevi timişoreni.
De aici, participanţii la protest au plecat spre clădirea Electro a Universităţii Politehnica, acolo unde are loc joncţiunea cu un alt grup de studenţi, de această dată de la UPT.
La UPT, Norbert Kazamer, reprezentantul studenţilor din cadrul instituţiei a anunţat aceleaşi revendicări: „Solicităm acordarea a şase procente din PIB pentru educaţie, condiţii mai bune de studiu, burse mai bune”.
Prima oprire „nestudenţească” a tinerilor aflaţi în marş a fost Piaţa Operei. Aici grupul s-a aşezat pe jos şi s-a scandat „Luptăm în Timişoara pentru toată ţara”. După câteva minute coloana a pornit spre Palatul Administrativ. Traficul, şi aşa aglomerat de pe Bulevardul Revoluţiei, a fost blocat pe un sens timp de câteva minute, pentru ca, ulterior, grupul să ocupe şoseaua din faţa Prefecturii. Pe uşa clădirii a fost lipit un afiş cu cele 13 revendicări lansate. Aici sloganele manifestanţilor s-au schimbat puţin: „Hoţii la Prefectură”, „Ruşine să vă fie”. Punctul culminant al protestului din faţa clădirii a fost în momentul în care s-a cântat imnul României.
La finalul demonstraţiei paşnice, cei prezenţi au promis că, dacă revenidicările lor nu vor fi luate în seamă, vor reveni şi mai hotărâţi. Să mai spunem că studenţii au dovedit că nu şi-au pierdut (cel puţin) spiritul umorului, pe pancartele utilizate scriind „Vrei internet extraordinar în cămine”, „Intelectual caut educaţie”, sau diferite slogane cu litere arabe.
Una dintre lozincile participanţilor la marş se referă chiar la unitatea studenţilor. Pe lista scandărilor tinerilor s-au mai regăsit: „Educație finantați, tineretul îl salvați”, „Vrem 6 la sută”, „Educația salvează naţia” sau „Legea respectați, 6 la suta alocați”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!