În cadrul acestui proiect s-a făcut un studiu legat de modul în care se desfăşoară activitatea în universitate, iar printre punctele slabe identificate se numără necorelarea ofertei educaţionale cu cererea de muncă, faptul că învăţământul este axat pe cunoştinţe teoretice sau că programele de practică sunt nefuncţionale. Pentru a găsi soluţii şi pentru a pregăti studenţii pentru piaţa muncii, miercuri, s-a făcut un prim pas, când aproximativ 30 de studenţi ai Universităţii de Vest au vizitat compania şi au văzut cum se desfăşoară activitatea, dar au aflat şi care sunt posibilităţile de practică şi de angajare.
„Prin acest proiect vrem să facem link-ul între parte teoretică a universităţii şi angajator. Cred că abandonarea în 20 de ani a legăturilor între studenţi pe parcursul anilor de învăţare teoretică şi legătura cu partea practică a creat un mare prejudiciu tuturor, şi tinerilor, care sunt puşi în faţa unor lucruri pe care nu le-au întâlnit şi le este greu şi le trebuie un timp de acomodare, dar şi angajatorilor, care nu au produsul cel pe care îl aşteaptă” a spus Maria Grapini, director general Pasmatex. Reprezentanţii universităţii spun că acest proiect îi vizează şi pe profesori, care vor trebui să-şi adapteze modalităţile de predare la cerinţele mediului economic. „În momentul în care primeşti un feed-back de la absolvenţi că informaţiile din facultate nu le sunt foarte utile pe piaţa de muncă, evident că trebuie să faci ceva. Nu vei putea preda în continuare scrierea unei facturi ştiind că ele se tipăresc electronic ”, ne-a spus Dan Lucheş, coordonatorul proiectului.
Cei aproximativ 30 de studenţi au văzul felul în care se desfăşoară activitatea şi consideră experienţa una folositoare şi interesantă. „Am văzut cum se produc materiale textile, nu ştiam prea multe despre asta. Partea cu administrarea şi cu managementul a fost mai interesantă. Am văzut că s-a trecut la producerea modelului pe calculator, faţă de modelul pe hârtie cum era mai demult. Acesta mi se pare un eventual job pentru studenţii de la informatică”, ne-a spus Sorin Tamaş, student la Facultatea de Informatică. „A fost foarte interesant ce am aflat şi cred că este destul de important să cunoşti mediul de afaceri, mai ales dacă ai în perspectivă un viitor job. Acum înţeleg mult mai bine cum se produc textilele şi cum funcţionează industria uşoară. Consider că e important acest program deoarce o bună colaborare între mediul academic şi mediul de afaceri duce la o mai bună situaţie a viitorilor posibili angajaţi şi cred că fluxul de viitori angajaţi va fi unul mult mai bun”, ne-a spus Ioana Groapă de la Facultatea de Sociologie şi Psihologie. Potrivit reprezentanţilor universităţii, încă cinci firme din Timişoara vor fi vizitate de alţi studenţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!