După ce ministrul Educației a precizat că se renunță la orice fel de restricții la ieșirea din starea de alertă, iar elevii și studenții pot reveni chiar din următoarea zi în bănci, aceștia din urmă, dar și conducerile unităților de învățământ și cele ale universităților au fost luați prin surprindere. Trecerea este prea bruscă, reclamă ei, mai ales în cazul studenților, care vin de la sute de kilometri distanță într-un centru universitar. Nici incidențele nu au scăzut suficient în comparație cu perioadele anterioare, pentru a desfășura ore de laborator.
Reprezentanții elevilor din țară cer măsuri punctuale.
„Consiliul Național al Elevilor solicită decidenților să trateze cu seriozitate situația actuală și atrage în continuare atenția asupra nevoii de predictibilitate în sistemul educațional, astfel încât în rândul elevilor, profesorilor și conducerilor unităților de învățământ să nu se creeze un haos generalizat, care va pune în dificultate întregul mod de desfășurare al cursurilor. Este important ca orice decizie majoră referitoare la modul de funcționare al școlilor din România să fie comunicată din timp, iar măsurile de relaxare să fie atent analizate, astfel încât să poată fi evitate eventuale noi focare de infecție”, susțin reprezentații elevilor, într-un comunicat de presă.
În cazul universităților, Senatul universitar poate decide o perioadă de tranziție de la sistemul online la cel față în față, potrivit unei note transmise de Ministerul Educației. Însă rectorii universităților din România așteptau o soluție din partea Ministerului Educației. Rectorul Universității de Vest din Timișoara s-a pronunțat pentru flexibilitate în ceea ce privește această etapă de tranziție.
„Decizia de neprelungire a stării de alertă, anunțată de autorități în cursul zilei de ieri, presupune un amplu proces de restructurare a modalității de organizare a activităților didactice din învățământul universitar, care, în ultimii doi ani, au fost desfășurate în marea lor majoritate în sistem de comunicare online ori, după caz, în format hibrid. Consecințele unei potențiale reluări imediate, începând de mâine, a tuturor activităților universitare în format clasic pot fi deosebit de ample. Trebuie să ținem cont atât de menținerea măsurilor de prevenție epidemiologică în amfiteatre și laboratoare, măsuri firești și importante după desfășurarea pandemiei globale pe care am traversat-o, mai ales cât timp rata de infectare în centrele universitare încă este destul de mare, chiar și peste 10 la mia de locuitori, numărul zilnic de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 fiind încă unul însemnat, cât și de ceea ce implică redeschiderea spațiilor de cazare din căminele universitare la capacitate maximă și revenirea imediată a studenților în cămine, sau relocarea de pe o zi pe alta din localitățile de reședință în locuințe închiriate de urgență de studenții care nu beneficiază de cazare în căminele studențești”, transmit reprezentanții UVT.
UVT cere „o poziție oficială cât mai flexibilă în legătură cu maniera optimă pentru reluarea procesului educațional universitar în format integral fizic” de la Ministerul Educației.
„Încheierea oficială a perioadei de restricții din pandemie a fost mult așteptată, dar reluarea tuturor activităților didactice în format clasic depinde, totuși, de mai mulți factori, inclusiv cei care țin de disponibilitatea spațiilor de cazare studențești, de modalitățile de transport rapide, ori de contextul economic și contextul general social, care este dominat de războiul din zona Ucrainei. Având în vedere complexitatea acestui proces de tranziție de la activitățile universitare online sau hibride către cele față-în-față, considerăm că o abordare în etape, decisă de senatele universităților în funcție de situațiile concrete din orașele și campusurile lor universitare, poate fi cea mai înțeleaptă manieră pentru reorganizarea activităților didactice, în noul context în care ne aflăm. (…) Considerăm că universitățile pot propune, în consecință, planuri optime de etapizare a revenirii la cursurile față-în-față, cu realism și înțelegere a specificităților concrete din aceste zile, respectând criteriile de calitate pentru desfășurarea procesului educațional”, transmite Marilen Pirtea, rectorul UVT.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XGradinitele, scolile gimnaziale, pot sa mearga toti? Pai atunci si studentii ar putea, dar cam greu dupa ce te-ai invatat cu dormitul, cu copiatul, cu chiulul (valabil si pentru studenti si pentru prof.).
-
N-ar fi mai bine sa gandim inainte sa scriem? Studentii vin din toata tara, pe cand elevii studiaza de obicei in orasul natal sau in imediata apropiere. E aproape imposibil sa gasesti chirie in toamna, daramite acum, sau ii primiti dumneavoastra in chirie pe cei care nu isi pot gasi o locuinta de pe o zi pe alta? Universitatile abia au locuri pentru jumatate din proprii studenti. Cine chiuleste fizic, va chiuli si online (lasandu-i la o parte pe cei care lucreaza ca sa se intretina). Cam greu copiatul cand ai examene orale unde trebuie sa dovedesti ca stapanesti materia si nu ai cum sa cauti raspunsuri in timp ce profesorul iti urmareste privirea. Contrar celora spuse de multi care nu au mai fost de zeci de ani pe bancile vreunei scoli, cursurile online se fac, si se fac serios. Cursurile pierdute se recupereaza negresit, se lucreaza pe grupe, se dau teme pe parcurs, eseuri, examene, si se sta pana la finalul celor 90/120 de minute, uneori chiar si in pauza 🙂 Nu toti studentii sunt lenesi, cum cred generatiile astea care nu dau doi bani pe ei.
-
Ai idee măcar ce înseamnă să fii student din alt oraș, altul decât cel în care se află facultatea ta? Nu, nu știi, altfel nu ai fi scris asta.
-
Extraordinar!!!! Câteodată e bine să gândim înainte de a spune ceva ! De asta nu merge nimic bine !Ne grăbim să catalogăm , să judecăm și să criticăm ! Mă gândesc că nu sunteți student pentru ca altfel nu pot să găsesc o explicație logică la afirmația dumneavoastră!
vor pe dracu…
“Studenții vor sa revină treptat”? Serios? Dar cine ne întreabă pe noi ceva? Când în viața asta se ține cont și de ce spunem noi?
-
Cuvantul nostru, ca si studenti, e nul, aparent.
Consider că această decizie trebuia luată la începutul semestrului .
Este foarte greu sa îți găsești chirie de pe o zi pe alta , prețurile au explodat iar mulți dintre noi nu locuim in Timișoara sau cel puțin în România .
Avem joburi la care trebuie să renunțăm ,respectiv și in această situație trebuia anunțat din timp , nu se poate demisiona de pe o zi pe alta . Țin să mentionez ca unii dintre noi lucram pentru a putea termina o facultate că altfel nu este de unde .
Cămine pentru toți studenții sunt sigură ca nu sunt .
Decizia asta de trecere de la mediul online la face2face acum nu va face decât să ne de-a peste cap.
Nu avem o problemă să venim fizic la examene și să începem fizic din toamna .Până atunci va fi timp suficient să ne organizăm cu toții.
Ar fi frumos să fie luat în considerare și cuvântul studentului !
Studenții UVT nu doresc revenirea la scenariul fizic.
In calitate de student UVT va asigur ca studenții nu vor sa revina fizic, si avem atatea motive bine întemeiate.. Un articol scris in numele nostru, dar fara raspunsurile si parerile noastre.