Astfel, studenţii afiliaţi ANOSR doresc stipularea clară în proiectul de lege că studenţii participă şi sunt reprezentaţi în toate procesele decizionale cu un procent de minim 25% şi sunt reprezentaţi, de asemenea, în toate comisiile şi consiliile din universitate. Mai apoi, ei îşi doresc crearea unui oficiu naţional de combatere a corupţiei şi abuzurilor în educaţie, precum şi subvenţii indexate anual cu inflaţia pentru cămine. Printre revendicările studenţilor se mai numără şi reglementări cu privire la statutul şi drepturile etnicilor români din străinătate, în special al celor din Republica Moldova şi Ucraina, precum şi servicii medicale, de consiliere şi orientare profesională gratuite.
„ANOSR, în calitate de reprezentant al studenţilor, a participat în ultimii ani la multe discuţii sterile şi dezbateri surde pe marginea reformei sistemului de învăţământ românesc. Niciuna dintre ele nu a avut o finalitate. Susţinem o lege de calitate, care să producă schimbări în bine, iar viziunea studenţilor este vitală pentru a ajunge la rezultatul aşteptat”, spune Cezar Mihai Hâj, preşedinte ANOSR.
Multe dintre aceste schimbări au fost discutate şi la Timisoara, unde ministrul Educaţiei a dezbătut public proiectul de lege cu studenţi şi cadre universitare, zilele trecute. Atunci, studenţii s-au plâns că etnicii români din străinătate nu există în proiectul de lege şi că nu se fac publice rezultate evaluării de către studenţi a cadrelor didactice din universităţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!